VELIKI PLANOVI

Preporođeni Pevec gazi konkurenciju

31.03.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Najavljenim povlačenjem Obija i Baumaxa otvaraju se vrata za daljnji uzlet Peveca, a kao jedini ozbiljan konkurent na domaćem tržištu ostao mu je Bauhaus

Dugotrajna recesija u Hrvatskoj posebno je snažno pogodila trgovine tehničke robe i opreme za kućanstvo i vrt. Hrvatsko tržište već je napustio Bricostore, a odlazak najavljuju i divovi Obi i Baumax. U velikom pospremanju najbolje se snašao Pevec, a predvođen Darkom Šketom uspio je konsolidirati poslovanje i krenuti u ozbiljnu ekspanziju.

Dobit 15 milijuna kuna

Pevec je u 2013. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od gotovo 724 milijuna kuna, što je za 13,4% više nego godinu dana ranije. Neto dobit za prošlu godinu iznosi gotovo 15 milijuna kuna, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu (u 2012. neto dobit je iznosila oko šest milijuna kuna). Sve profitne marže tijekom 2013. godine bilježe rast pa je EBITDA s 1,1% porasla na 2,95%, dok je EBIT marža s 0,69% porasla na 2,10%.

Šket ističe da su u 2013. ostvarili rast u svim kategorijama, a s pozitivnim trendovima nastavili su raditi i ove godine. Početkom ožujka otvoren je prodajni centar u Splitu, 13. u nizu, a u planu su i nove lokacije.

U svibnju u Zagrebu otvaramo novi prodajni centar koji će imati 50-ak novozaposlenih djelatnika', otkriva Šket.

Kada je riječ o mogućem preuzimanju prodajnih prostora Obija i Baumaxa, ostavlja to kao otvorenu mogućnost. 'Što se tiče mogućeg odlaska OBI-ja i Baumaxa iz Hrvatske i njihovih trgovina, Pevec je u skladu s predviđenim planovima daljnjeg proširenja te obuhvatnosti svih krajeva u Hrvatskoj već uzeo u najam neke od bivših trgovina Bricostorea, a u Zadru se u srpnju selimo u prostor koji smo iznajmili od Merkura', kaže Šket.

Ekspanziju prate i kadrovska pojačanja. U zadnjih nekoliko mjeseci u ovu tvrtku je došlo nekoliko vrhunskih stručnjaka kako bi se unaprijedilo poslovanje, a planiraju se i nova zapošljavanja.

U Splitu je zaposleno 14 novih djelatnika, a zbog uspješnog rada prodajnog centra otvoreno je još nekoliko radnih mjesta.