HRVATSKI APSURDI

Prepisali austrijske propise pa nam carinici ne nadziru more

more brodovi

more brodovi

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske Željko Popović ovih je dana uputio pismo predsjedniku Ivi Josipoviću u kojem ga upozorava da Carinska uprava ne nadzire jednu trećinu državnog teritorija, odnosno da se carinski nadzor ne obavlja na moru i u pomorskom prometu, otkriva tjednik Novosti

Kako prenose Novosti, Popović piše Josipoviću da je bivši šef carine Mladen Barišić, nekad bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera stvorio carinski sustav u kojem su pomorski carinski postupci postali crna rupa zakonodavstva, jer su propisi prepisivani od Austrije koja nema more.

'Propisi su uglavnom definirani isključivo za kopneni prijevoz, kao i carinski postupci vezani za grane prijevoza na kopnu. Carinski postupci na moru vezani za granu prometa pomorstva uopće nisu definirani, već se i dalje srlja uhodanim putem, koji su stvorili odnosi korupcije i mafije u projektu Hypo', napisao je Popović, navodeći da je Hrvatska početkom 1990-ih imala samo jedan carinski gliser, koji je prestao s radom nakon što su carinici pucali na švercere cigareta.

Od tada prestaje svaki oblika carinskog nadzora i carinskih postupaka vezanih za more i pomorstvo uopće, istaknuo je Popović. Ustvrdio je da Hrvatska nema nijedno plovilo za obavljanje carinskog nadzora i inspekcija na moru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi