STALJINGRADSKI PRIZORI

Preokret u ratu u Siriji: Asad pred osvajanjem Homsa!

29.07.2013 u 14:35

  • +8

Homs pred padom

Izvor: Reuters / Autor: Yazan Homsy

Bionic
Reading

Čini se da režim Bašara Al Asada zadaje možda i presudne udarce pobunjenicima u Siriji. Službena vojska te države danas je zauzela jedan okrug grada Homsa, trećeg po veličini sirijskog grada koji je od početaka nemira bio centar ustanka protiv Al Asada

Informaciju su potvrdili i pobunjenici koji u Homsu imaju ključno uporište već više od dvije godine. Sirijska vojska ušla je u okrug Kalidiju, koji je, prema prvim fotografijama, stravično razrušen.

U Homsu je prije rata živjelo više od 600 tisuća stanovnika. Ukoliko Asadova vojska zauzme taj grad, vjerojatno će stabilizirati strateški važne prilaze Sredozemnom moru i susjednom Jordanu.

Pobunjenici, koji su ranije kontrolirali oko polovice grada, sada se navodno drže samo u manjim četvrtima.

Serija uspjeha Asadovih pristaša događa se u trenucima dok svjetske sile predvođene SAD-om i Rusijom bezuspješno pokušavaju organizirati mirovnu konferenciju u Genevi. Iz SAD-a istovremeno stižu informacije da je plan vojne intervencije s ciljem rušenja Asada spreman. Rusija se oštro protivi svrstavanju Zapada na stranu pobunjenika, u čije redove se ubacio i značajan broj islamista bliskih Al Kaidi. Još uvijek se pouzdano ne zna tko je sve u sukobima koristio zabranjeno kemijsko oružje - zna se samo da je upotrebljavano u više navrata.

Prema najčešće citiranim izvorima, tijekom dvoipolgodišnjeg rata u Siriji poginulo je više od 100 tisuća ljudi. Milijuni su raseljeni.

Potpuno razaranje Homsa