slobodan stanković

Preminuo poduzetnik iz BiH blizak Dodiku koji se nedavno našao na crnoj listi SAD-a, tvrtka mu je gradila i u Hrvatskoj

07.02.2023 u 21:31

Bionic
Reading

Poduzetnik iz BiH Slobodan Stanković čija tvrtka 'Integral inženjering' gradi spojnu prometnicu od novog mosta preko Save kod Stare Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac preminuo je u 74. godini, izvijestili su u utorak lokalni mediji u BiH

Stanković je slovio za osobu koja zahvaljujući vezama s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom redovito pobjeđuje na natječajima za najvažnije infrastrukturne projkete u tom entitetu. Zbog toga su se i on i njegova tvrtka u listopadu 2022. godine našli na "crnoj listi" SAD-a jer im je američko Ministarstvo financija izreklo sankcije.

Stanković je završio pod sankcijama jer je financijski podupirao Dodika kojega je pak SAD zbog politike kojom dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH sankconirale još 2017. godine. "Integral inženjering" u prošlosti je dobijao poslove poput gradnje novog sjedišta vlade RS i poslovne zgrade entitetskog javnog servisa RSTS kao i autocesta u tom entitetu.

Unatoč američkim sankcijama Stankovićeva je tvrtka dobila posao gradnje ceste koja bi trebala spojiti novi most odnosno granični prijelaz kod Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac kod Okučana. Radovi na izgradnji te ceste započeli su u veljači prošle godine i trebali bi biti okončani za dvije godine no već su konstatirana kašnjenja pa je izvjesno probijanje tog roka.