ISTAKNUTI FRANJEVAC

Preminuo Luka Markešić

08.08.2014 u 17:13

Bionic
Reading

Istaknuti franjevac Luka Markešić, nekadašnji provincijal Bosne Srebrene i predsjednik udruge Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, umro je u četvrtak navečer u Kliničkoj bolnici u Sarajevu od zatajenja rada srca u 77. godini života

Rođen je u Rami, općina Prozor, 1937. godine. Bio je više od pola stoljeća franjevac, redoviti profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Kao član Franjevačke provincije Bosne Srebrene obavljao je razne službe u zajednici i obavljao službu poglavara provincijala od 1982. do 1991. godine.

Plod njegova teološkog rada u redovničkom i svećeničkom životu, brojni su članci, komentari, govori, intervjui i knjige.

Predsjednik je Hrvatskog narodnog vijeća BiH od 2002. do danas fra Luka Markešić je bio oštar kritičar HDZ-a BiH tvrdeći da ta stranka radi na podjeli Bosne i Hercegovine, te je javno tvrdio da podupire SDP BiH i aktualnog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića koji je izabran mimo većinske volje hrvatskih birača u BiH.

Markešiću su oponenti zamjerali da je u vrijeme komunističkog režima bio blizak Savezu komunista, a nakon njegovog posljednjeg izbora na mjesto predsjednika HNV-a 2011., dio članstva postao je nezadovoljan te su HNV BiH napustili mnogi poznatiji članovi, među njima književnik Ivan Lovrenović, profesor Mile Lasić i Ilija Šimić.