tužna vijest

Preminuo je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

10.06.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Preminuo je Danijel Rehak, višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine

Rehak je prije više od mjesec dana operiran nakon što mu je srce prestalo raditi i pao je u komu. Od tada traje borba liječnika za njegov život, piše Večernji list.

Prije Domovinskog rata Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja, a u Domovinski rat uključio se početkom srpnja, kad je preuzeo Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. I pad grada dočekao je u Vukovaru te je završio u srbijanskim logorima, u kojima je proveo devet mjeseci. Na razne načine bio je aktivan u braniteljskim krugovima te postao prepoznatljiva osoba ne samo u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, nego i u Hrvatskoj.

Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen-doma Ovčara, a njegova udruga sudjelovala je u izradi stripa 'Krik s Ovčare'.

Ispred udruge podigao je više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, a aktivno su sudjelovali i u drugim raznim projektima koji su govorili o Domovinskom ratu i braniteljima. Prošle godine, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, ukazana mu je čast i da govori na tvrđavi u Kninu.

  • +6
Danijel Rehak Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petric/PIXSELL

Bio je aktivan i u sportskim vodama jer je više godina obnašao dužnost predsjednika HNK Radnički. S mirnom reintegracijom obnašao je i dužnost gradskog vijećnika Vukovara.