PJESNIK, ESEJIST, FELJTONIST...

Preminuo akademik Nikica Petrak

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 24.08.2016 21:20
  • Objavljeno 24.08.2016 u 21:20
Nikica Petrak

Nikica Petrak

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HAZU

U subotu 20. kolovoza u Dubrovniku je iznenada, u 77. godini života preminuo akademik Nikica Petrak, istaknuti hrvatski pjesnik, esejist, feljtonist i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost, izvijestili su u srijedu iz HAZU-a

Nikica Petrak rodio se 31. kolovoza 1939. godine u Dugoj Resi. U Zagrebu je završio gimnaziju te diplomirao anglistiku i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu 1963. godine.

Početkom 1960-ih bio je urednikom kulturne rubrike u Studentskom listu, zatim na Hrvatskoj radioteleviziji (1967.–77.) te Nakladničkoj kući 'Liber' (1978.–89.), savjetnikom u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Hrvatske (1991.–92.) i urednikom u Leksikografskom zavodu 'Miroslav Krleža' (1992.–2004.). Bio je dugogodišnji član uredništva časopisa 'Forum' Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nikica Petrak izabran je za člana suradnika 2000. godine, a za redovitog člana HAZU, u Razredu za književnost, izabran je 2004. godine.

Akademik Petrak bio je članom obiju nacionalnih književničkih organizacija - i Društva hrvatskih književnika (DHK) i Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Nikica Petrak u književnost je stupio početkom šezedesetih godina: 1959., kao studentu i dvadesetgodišnjaku objavljen mu je ciklus pjesama Sve ove stvari u dvotjednoj 'Književnoj tribini'. Od tog vremena objavljivao je pjesme, eseje, feljtone i prijevode u mnogim književnim listovima i revijama. Bio je jedan od istaknutijih pripadnika pjesničkoga naraštaja okupljena oko časopisa Razlog

Akademik Petrak bio je i vrstan prevoditelj, u hrvatski je jezik pretočio cijeli niz književnih, filozofskih i povijesnih djela. Prevodio je s engleskog poeziju, pripovijesti i drame (Dylan Thomas, E. A. Poe, Ben Jonson) te važna djela sociologije, politologije, uglavnom kulturologije (H. Arendt, P. Blake, J. Bronowski, E. Burke, E. Friedll, D. Held, L. Mumford, L. Strauss, J. Tomasevich itd.). Za potrebe zagrebačkog kazališta preveo je petnaestak suvremenih dramskih tekstova koja su sva bila i izvedena.

Vrijednosti Petrakova rada prepoznavale su različite generacije čitatelja i kritičara u različitim trenucima, a njegove su knjige dobile niz priznanja, od eminentno književnih do općenitije društvenih.

Za knjige pjesama: Tiha knjiga dobio je Nagradu 'Tin Ujević' 1981. godine i Godišnju nagradu 'Vladimir Nazor', a za Ispadanje iz povijesti primio je 'Goranov vijenac' SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić' 1996. godine i Nagradu Fonda 'Miroslav Krleža'. Nagradu HAZU za književnost dobio je 1999. godine, a 2013. godine dobio je nagradu Dragutin Tadijanović

Prema želji akademika Nikice Petraka i njegove obitelji, akademik Petrak ispraćen je na zagrebačkom groblju Mirogoj u najužem obiteljskom krugu, u srijedu 24. kolovoza 2016.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!