prijenosnik komarac

Jedna osoba umrla od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 03.09.2018 14:03
  • Objavljeno 03.09.2018 u 13:40
Preminula jedna osoba od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Preminula jedna osoba od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Izvor: Promo fotografije / Autor: komarac

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) od prošlog tjedna do danas zaprimio je prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila. Ukupno je dosad prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Jedna je osoba preminula

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula, priopćeno je na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske, odnosno na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Karlovačke i Varaždinske županije te Grada Zagreba i okolice.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše, 327 slučajeva, u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!