PRANJE ZUBI U ŠKOLAMA

Premijerova supruga učenicima predstavila zdravstveni odgoj

21.01.2013 u 12:53

Bionic
Reading

'Očekivano je bilo da će biti određenih problema kod primjene zdravstvenog odgoja, posebno četvrtog modula u školama. Međutim, oko prvog modula 'Živjeti zdravo' nikakvih kontroverzi nema', kazala je Sanja Musić Milanović, članica povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja na predstavljanju prvog modula u O.Š. Matije Gupca u Zagrebu

Kroz prvi modul učenici nižih razreda osnovnih škola učit će o temama pravilne prehrane, pravilne i redovite fizičke aktivnosti i osobne higijene te prevencija bolesti i ozljeda.

'U Hrvatskoj je već godinama prisutan galopirajući problem debljine. Iz godine u godinu na upisu u prvi razred djeca bivaju sve deblja, slični podaci su i na sistematskom pregledu u sedmom razredu, a još gori na upisu u srednje škole.

Mora se napraviti balans između pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U sklopu prvog modula djeca neće učiti teoriju, već će svakodnevnom praksom razvijati vještinu vježbanja, prat će ruke, jer većina njih danas to ne čini, a oni koji će biti u dnevnom školskom boravku sa sobom će nositi četkice za zube kako bi ih mogli prati.

Bitno je da djeca steknu navike, a desetominutnim vježbanjem uz svoj stol prije nastave razvit će naviku vježbanja', uvjerena je Sanja Musić Milanović.

Kako bi to u praksi trebalo izgledati, demonstrirali su učenici O. Š. Matije Gupca koji su vježbali uz video pripremljen u školi.

'Super je to. Malo se razgibamo da nam je poslije lakše učiti. Ruke uvijek peremo prije jela', kazao nam je jedan mališan.

Uz desetominutno vježbanje, mališanima, zasad u deset škola u Hrvatskoj, bit će dostupno i poligonsko vježbanje koje bi u idućoj školskoj godini iz pilot-projekta trebalo ući u redovnu primjenu.

'Poligonsko vježbanje zasad je na razini pilot-projekta za koji će se evaluacija napraviti na kraju školske godine i u kolovozu bi trebali biti poznati njegovi učinci. Nakon toga trebao bi ući u primjenu u škole.

Deset poligona, namijenjenih za prostore od 30-ak kvadrata, osigurali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski olimpijski odbor.

Postoje tri tipa poligona – od tisuću, tri i deset tisuća kuna. Vjerujem da škole mogu osigurati sredstva za ovaj od tri tisuće koji je jednostavan za sklapanje i rasklapanje i stane u jednu oveću torbu', istaknula je Sanja Musić Milanović.

Iako izmjene prehrambenih smjernica koje uključuju i izmjene jelovnika u školama ne bi trebale izazvati polemike kao četvrti modul koji se bavi spolnim ponašanjem, Sanja Musić Milanović smatra kako će i tu sigurno biti otpora, ali i napominje kako je za promjene prehrambenih navika kod djece potrebno svega šest tjedana.

'Iz jelovnika izbacujemo vrh piramide – šećere i masnu hranu. Prehrana danas je takva da stalno imamo krafne i rolade i djeci se stalno nudi slatko. To smo morali promijeniti ako želimo da se djeca zdravije hrane i ne debljaju', zaključila je Musić Milanović.