sastanak na margini

Premijer se susreo s Merkel: Razgovarali smo o graničnom pitanju sa Slovenijom

29.09.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razgovarao je u petak u Tallinnu na marginama summita čelnika EU-a s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o graničnom pitanju sa Slovenijom

Plenković je novinarima nakon toga izjavio da je njemačkoj kancelarki prenio dobro poznati hrvatski stav o tom pitanju, da je to bilateralno pitanje, a i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je rekao da bi volio da se to pitanje riješi bilateralno.

'To je ono što sam od nje zatražio. Očekujem razumijevanje za tu poziciju jer arbitražna presuda, čak i da nije bilo nikakvih problema, ne može se provesti bez privole obiju strana. Prema tome, predstoji ono što je jedino moguće, a to je civilizirani dijalog između Hrvatske i Slovenije. Mi se za to zalažemo bez ucjena, bez blokada, prijetnji neulaskom u OECD. To nije refleks koji Hrvatska ima ne samo prema Sloveniji nego prema bilo kojoj susjedi. Nismo mi ti koji smo kompromitirali arbitražni proces. To je poanta i zato sam stvarno tu čvrst i ustrajat ću na svakoj od ovih tema, na onome što pouzdano znam da je točno i štitit ću hrvatske interese u svim aspektima', rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je kancelarki Merkel 'vrlo jasno objasnio i zatražio od nje i od drugih aktera u EU da razumiju da je riječ o pitanju koje prije svega regulira međunarodno pravo i da ga treba rješavati dijalogom dviju susjednih zemalja'. Dodao je da ne želi bilo kakve jednostrane poteze s bilo koje strane i da Hrvatska to ne radi.

'Mi smo spremni za rješavanje toga pitanja, koje realno gledajući u široj, europskoj agendi, nije nešto oko čega se stvara drama', rekao je hrvatski premijer.

Rekao je da se kratko susreo i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, da će s njim još razgovarati te najavio da će razgovarati s talijanskim premijerom Paolom Gentiloneom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claudom Junckerom.