nazvan po tuđmanu

Premijer Plenković otvorio novi studentski dom požeškog Veleučilišta

25.06.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u sklopu požeškog Veleučilišta otvorio novi Studentski dom "Franjo Tuđman", vrijedan 32 milijuna kuna, i tom je prigodom poručio kako je ta investicija jedan od simbola projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Izgradnja Studentskog doma financirana je novcem iz fondova Europske unije. Novi dom u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama može primiti 110 studenata, a 62 kreveta namijenjena su studentima slabijeg imovinskog stanja.

"Želimo poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja. Od ukupno 18,5 milijardi kuna, koje smo predvidjeli, ugovorili smo 12,8 milijardi kuna. Jedan od konkretnih projekata je i ovaj studentski dom na Veleučilištu koje broji 800 studenata", rekao je na otvorenju premijer Plenković.

"Dom izgrađen po najmodernijim standardima omogućit će studentima, osobito onima slabijeg imovinskog stanja, kvalitetan život i fokusiranje na studentske obaveze, na znanje, na pripremu za tržište rada, pripremu za konkurentnost na hrvatskom i europskom, a vjerujem i na širem međunarodnom tržištu", istaknuo je. Dodao je da s uloženih 18,5 milijardi kuna nikada više nije bilo ulaganja u znanost i obrazovanje u Hrvatskoj, a cilj tog ulaganja, kako je rekao, jest hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom u svijetu. Da je požeško Veleučilište uhvatilo korak s obrazovnim trendovima, potvrdio je rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac, u čijem sastavu ono djeluje.

"Veleučilište je od jednog osrednjeg veleučilišta postalo najbolje u Hrvatskoj ocjenom neovisnog akreditaciskog tijela pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje", rekao je Guberac i zahvalio predsjedniku Vlade na potpori u izgradnji toga studentskog doma kroz program ravnomjernoga regionalnog razvoja.

  • +16
Andrej Plenković na otvorenju Studentskog doma dr. Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na svečanom otvorenju Studentskog doma "Franjo Tuđman" u ime obitelji Tuđman bio je Miroslav Tuđman, koji je rekao da je to "zahvala prvom hrvatskom predsjedniku za ono što je učinio i poruka mladima da moraju čuvati vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država".

"Danas oni koji se na njega pozivaju, a svoje govore počinju s kim neće surađivati, naprosto ne slijede njegovu misao i ne slijede tu tradiciju", poručio je Miroslav Tuđman.

Veleučilište u Požegi osnovano je 1998. godine i bilo je jedno od prvih osam veleučilišta u Hrvatskoj.

Na njemu je Društveni odjel s preddiplomskim stručnim studijem računovodstva, trgovine, upravni studij i specijalistički diplomski studij trgovinskog poslovanja te Poljoprivredni odjel s preddiplomskim stručnim studijima vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i prehrambene tehnologije.

U sklopu Poljoprivrednog odjela je i nastavna baza "Klijet i spremište vina" za unapređenje struke i znanstveno-istraživačkog publiciranja.

Na ulazu u Studentski dom u srijedu je otkriven reljef s likom Franje Tuđmana, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.