REMENJE O KLIN

'Premijer i ministri uredno primili povišice'

Luka Bebić, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader

Luka Bebić, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Slažući proračun na kraju prošle godine Vlada se trudila raskinuti kolektivni ugovor s državnim službenicima. Tvrdili su kako bi 6-postotni rast plaća osigurao deficit od milijardu i pol kuna u godini krize. Banski dvori na kraju sporazum nisu uspjeli povući, podsjeća Nova TV u članku pod naslovom 'Iako su bili protiv rasta, premijer i ministri uredno primili povišice'

Plaće su ovih dana isplaćene službenicima i dužnosnicima, a najveću korist imaju oni koji su se borili da sporazum ne zaživi, premijer i ministri. Plaće su im narasle za oko 1000 kuna, izvještava Nova TV

Kolektivnim ugovorom predsjedniku Stjepanu Mesiću plaća u iznosu 28.971,26 kuna povećana je za 1300 kuna. Baš kao i premijeru Sanaderu, prvom zastupniku Luki Bebiću godina počinje s 1000 kuna više na računu (23.675,98 kuna). Potpredsjednici vlade godinu su započeli s 1011 kuna više (21.481,00 kuna), ministri su dobili povišicu od 813 kuna (19.765,10 kuna), a zastupnici od 835 kuna (16.972,13 kuna).

U tri godine postojanja kolektivnog ugovora, plaće državnih službenika prosječno su porasle za par stotina kuna. U istom razdoblju, predsjedniku, premijerima i ministrima plaće su porasle u prosjeku gotovo do 3000 kuna, izvijestio je Mislav Bago.

Sindikat državnih službenika od 6 postotnog rasta nije odustao, ali je nudio kompromis tj. rast plaća ovisno o stanju gospodarstva. A onima koji imaju manje plaće, manje i rastu. Službenicima s VSS-om rastu 325, a većini službenika s SSS-om rastu 224 kune. No ako se ekonomska kriza pogorša, kolektivni ugovor će se suspendirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!