pogled preko jadrana

Prijelomni lokalni izbori u Italiji odredit će politički smjer zemlje: Salvini gubi dah, Pet zvijezda se bori za opstanak, ali zato rastu - neofašisti

01.10.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Talijanski lokalni izbori koji se održavaju ove subote i nedjelje vrlo su važni jer bi mogli pokazati smjer u kojem će ići Italija i prvi su pravi test povjerenja za vladu nacionalnog jedinstva Marija Draghija, koju čini šarolika koalicija stranaka od lijeva do desna, sastavljena u veljači ove godine kako se ne bi išlo na prijevremene izbore. Glasanje je prvotno bilo zakazano, kao i obično, između 15. travnja i 15. lipnja, s drugim krugom dva tjedna kasnije, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Gradonačelnici i gradska vijeća biraju se na uobičajene petogodišnje mandate

Oko 12 milijuna birača imat će pravo birati gradonačelnike Rima, Milana, Napulja i Torina te više od 1000 manjih centara u prvom testu osjećaja birača otkada je Mario Draghi u veljači postao premijer, ali najvažnija je bitka za glavni grad Italije, kao njegovo političko središte. Očekuje se da će ishod otvoriti pukotine unutar vladajuće koalicije i testirati jedinstvo među partnerima.

Pomno će se pratiti i izbori u toskanskom gradu Sieni jer je na njima ključ budućnosti lidera Demokratske stranke (PD) Enrica Lette, jednog od kandidata.

Reuters piše da Matteo Salvini i njegova Liga gube dah te predviđa pobjedu lijevog centra u najvažnijim gradovima.

Salvini, koji se doimao u nezaustavljivom usponu kada je svoju stranku, Ligu, doveo do trijumfa na europskim izborima 2019. godine, suočen je s padom popularnosti, a birače mu krade neofašistička stranka Fratelli d'Italia (Braća Italije; FdI), s kojom je sklopio desničarski savez. Međutim analitičari ipak upozoravaju da su izbori neizvjesni i da je prerano otpisati ga.

Salvini se suočava i s unutarstranačkim previranjima, a ovaj tjedan pretrpio je velik udarac jer je jedan od njegovih najbližih suradnika podnio ostavku zbog upletenosti u skandal s drogom.

Prema zadnjim anketama, Liga je pala s 34 posto, koliko je osvojila na europskim izborima, na oko 20 posto podrške birača. Sada je otprilike na razini na kojoj su Fratelli d'Italia i Demokratska stranka (PD) s lijevog centra.

I Liga i PD su u Draghijevoj vladi nacionalnog jedinstva, uz Pokret 5 zvijezda, koji podupire oko 16 posto građana, dok su Fratelli d'Italia u oporbi. Desničarski savez, koji uključuje Forza Italiju Silvija Berlusconija, vodi na nacionalnoj razini, ali podrška im je najjača u malim gradovima i selima, a očekuje se da će njihovi kandidati izgubiti u većini glavnih gradova.

Ispitivanja javnog mnijenja predviđaju pobjede lijevog centra u Rimu, Milanu i Napulju dok je najneizvjesnije u Torinu.

Najveći fokus javnosti je na Vječnom Gradu, u kojem se konkurencija svela na četiri kandidata.

  • +5
Salvini i Meloni Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, malo je vjerojatno da će odlazeća gradonačelnica Virginia Raggi iz Pokreta 5 zvijezda (M5S) uspjeti biti ponovno izabrana. Rimljani su kritizirali njezino loše upravljanje glavnim gradom u posljednjih pet godina, od gomilanja smeća i zapaljenih autobusa, preko oborenog drveća i užasnih cesta, do divljih svinja koje lutaju susjedstvom.

Jedan bivši član 5 zvijezda, koji je nedavno napustio stranku i želio ostati anoniman, kazao je za EUObserver da će Raggi biti ta koja će platiti unutarnju krizu što mjesecima razdire M5S.

'Došla je na vlast 2016. godine, obećavajući vjetar promjena, a tada je bila novo lice i simbolizirala renesansu koju je propovijedao M5S. Pet godina kasnije što je ostalo od te revolucije? Hrpa ruševina, prljavština i smrdljiv glavni grad.'

S jedva 15 posto podrške Raggi se suočava s oštrom konkurencijom.

Autsajder Enrico Michetti, odvjetnik i radijski voditelj kojeg podržava desničarski savez što su ga formirali Fratelli D'Italia, Liga i Naprijed Italija (Forza Italia), vodi s 34 posto, a slijedi ga kandidat Demokratske stranke Roberto Gualtieri (29 posto), bivši ministar gospodarstva i bivši europarlamentarac.

Četvrti kandidat, s 14 posto, centrist je i liberal Carlo Calenda, bivši član Demokratske stranke i vođa progresivne stranke Azione (Akcija).

Vjerojatno će doći do drugog kruga izbora 17. i 18. listopada ako nitko od kandidata ne dobije dovoljno glasova, a nekoliko anketa (iako ne sve) sugerira izbor između Michettija i Gualtierija.

Izvori iz vladine koalicije strahuju da bi ishod glasanja mogao poništiti sva ispitivanja javnog mnijenja te da bi novi gradonačelnik Rima mogao biti izabran s vrlo tankom većinom. Neimenovani zastupnik demokrata istaknuo je da Rim postavlja barometar za Italiju, dajući osjećaj kako svaka strana stoji i kamo ide na nacionalnoj razini.

Konačni rezultat ovisit će i o tome kako će proći Calenda. Dužnosnik Lige priznao je da bi se to moglo pokazati kao bomba. Ako uspije pridobiti neke glasače Lige, to bi otvorilo rascjep u stranci Mattea Salvinija i povećalo antagonizam s čelnicom stranke Fratelli d'Italia Giorgijom Meloni.

Dvoje partnera s krajnje desnice, unatoč javnim iskazima savezništva, udaljili su se otkad je Liga prihvatila ulazak u Draghijev kabinet. Melonijina stranaka jedina je u opoziciji u parlamentu i monetizirala je svoj čvrst stav 'bez Draghija', privukavši mnoge bivše pristaše Lige i 5 zvijezda u svoj tabor.

'Lokalni izbori u Rimu konačno bi na površinu mogli dignuti rat između Salvinija i Meloni, jer iako podržavaju istog kandidata, svaka stranka kandidira se za sebe na listama za gradska vijeća pa će se moći izvagati snaga pojedine stranke i provjeriti je li njihov desničarski savez zapravo loš za sve', rekao je Giovanni Orsina s rimskog sveučilišta LUISS. Prema riječima Orsine, glasanje će ujedno biti prvi pravi testni poligon za Pokret 5 zvjezdica, a koji će pokazati da zapravo nisu stranka na umoru.