pritvoren 20-godišnjak

Preko mobitela ga navodio kako da lažno svjedoči na sudu

06.03.2019 u 13:06

Bionic
Reading

Varaždinska policija u utorak je pritvorila je 20-godišnjaka kojega sumnjiči da je u više navrata preko mobitela 23-godišnjaka navodio da na sudu, gdje mu se sudi zbog kaznenog djela, lažno svjedoči i oteža dokazivanje njegove krivnje, zbog čega je kazneno prijavljen zbog sprječavanja dokazivanja

Policija je u srijedu priopćila kako je istragom utvrdila da je 20-godišnjak iz mjesta Hrašćica tri godine starijeg mladića krajem veljače i početkom ožujka više puta preko mobitela navodio na davanje lažnog iskaza ili otežavanje dokazivanja u prethodnom kaznenom postupku koji se protiv njega vodi na sudu zbog počinjenja kaznenog djela.

U policiji ne navode o kojem je to kaznenom djelu riječ, već samo da je osumnjičeni jučer popodne predan pritvorskom nadzorniku PU varaždinske uz kaznenu prijavu zbog sprječavanja dokazivanja.

Sprječavanje dokazivanja i u 'aferi SMS'

Inače, zbog istog kaznenog djela te pomaganja u počinjenju tog nedjela Uskok je u 'aferi SMS', koja je već mjesecima u pozornosti javnosti, optužio bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, kojima je osječki Županijski sud nedavno produljio pritvor, zbog bojazni od ponavljanja tog kaznenog djela.

Za to je kazneno djelo predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora, a pritvor do donošenja nepravomoćne presude može trajati najviše šest mjeseci. To u ovome slučaju znači par tjedana, a nakon toga, po isteku predviđenog roka, okrivljenici po sili zakona izlaze na slobodu.

  • +3
Dovođenje Blaža Curića i Franje Varge na sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Varga se u pritvoru nalazi od 20. rujna prošle godine, Curić od 26. rujna, a istražni zatvor posljednji put im je produljen 19. prosinca. Na odluku Optužnog vijeća obojica imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu, a tek nakon pravomoćnosti odluke Vijeće može odlučivati o potvrđivanju optužnice.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u RH".

Sve to, tvrdi tužiteljstvo, činio je u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji. Curić je pak optužen da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Curić je optužen da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio kako se protiv njega vodi kriminalistička istraga, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili.