MANJAK KVALITETNOG OZRAČJA

Prekinut sastanak Čovića, Tihića i Dodika

21.02.2009 u 16:45

Bionic
Reading

Sastanak čelnika triju najjačih stranaka u BiH Dragana Čovića (HDZ BiH), Sulejmana Tihića (SDA) i Milorada Dodika (SNSD) o ustavnim promjenama u zemlji prekinut je nakon jednoga sata jer je ocijenjeno da "nema ozračja za njegovo održavanje"

Premijer Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prvi je napustio sastanak koji se održavao u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

Iako predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić nisu izravno potvrdili da je prekid sastanka povezan s nedavnim podizanjem kaznene prijave protiv Dodika, rekli su kako je ta činjenica otežala sastanak.

Kako su javili bosanskohercegovački mediji, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), krovno policijsko tijelo BiH, podnijela je navodno tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv premijera Dodika, nekoliko ministara i gospodarstvenika iz RS zbog sumnje da su za 145 milijuna konvertibilnih maraka oštetili proračune BiH i RS.

Kako je priopćio HDZ BiH, čelnici triju stranaka procijenili da danas nije bilo kvalitetnog ozračja za sastanak o ustavnim promjenama.

Prudski proces nije prekinut, ali za takve stvari treba normalno ozračje, navodi HDZ BiH u priopćenju. Zbog toga je otkazana i konferencija za novinstvo koja se trebala održati nakon sastanka.

Prije prekida predsjednici stranaka razmijenili su pisane prijedloge i svoja gledišta na Čovićev dokument "Osnove Ustava BiH" u sklopu pregovora o mogućim ustavnim promjenama u toj zemlji.

Po riječima glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote, po Čovićevu prijedlogu, BiH bi bila federalna država s četiri teritorijalne jedinice. Dokumentom su također definirane ovlasti države i teritorijalnih jedinica te mjere za uspostavu učinkovitije vlasti u BiH.

Trojica čelnika dogovorila su se da će pregovore o ustavnim promjenama nastaviti za desetak dana.