GRČKI PREMIJER

'Pregovori o smanjenju duga su kompleksni'

02.12.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Grčki premijer Lucas Papademos istaknuo je u petak pred članovima parlamenta da Grčka vodi kompleksne pregovore sa svojim privatnim kreditorima o smanjenju duga, a glavna tema pregovora bili su legalni temelji koji će omogućiti konačni dogovor o sporazumima

'Pregovori su kompleksna procedura', rekao je Papademos odgovarajući na pitanje parlamentarnog zastupnika oporbe koji je zatražio objašnjenje o pregovorima što ih Atena vodi s lobističkom organizacijom Institute of International Finance (IIF) koja predstavlja 450 najvećih svjetskih financijskih kompanija. Najveći grčki kreditori trebali bi pristati na dogovoreni dobrovoljni otpis 50 posto vrijednosti grčkoga duga u iznosu od 100 milijardi eura, no bez pristanka IIF-a konačni dogovor o drugome paketu pomoći Grčkoj nije moguć.

Papademos je kazao da su kreditori zatražili da sporazumi koji će se zaključivati budu uređeni po uzoru na anglosaksonske zakone, no da taj njihov zahtjev nije prihvaćen.

Ako banke pristanu na dogovoreni otpis duga, omjer ukupnog grčkog duga i BDP-a do 2020. godine mogao bi biti smanjen na prihvatljivih 120 posto. Trenutačno iznosi 160 posto.

Papademos je također rekao da još ne želi otkriti sve karte za pregovore. 'Nije ni mudro ni odgovorno objaviti sva naša stajališta', rekao je i dodao da je u ovom trenutku temeljni kriterij za sve - interes zemlje.