ŠUŠKA SE U BRUXELLESU

Pregovori će ipak završiti tek u rujnu?

14.03.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Dok hrvatska vlada i dalje igra na kartu završetka pregovora u lipnju, iz Europske unije i pojedinih članica sve se češće čuju mišljenja da će Hrvatska zaključiti pregovore tek na jesen piše Vjesnik

Kako navodi njihov dopisnik iz Bruxellesa, nedavni neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Unije održan u dvorcu Gödöllóu nedaleko od Budimpešte, pokazao je kako članice od Hrvatske očekuju maksimalne napore u ispunjavanju mjerila za zatvaranje preostalih poglavlja.

'Od Hrvatske se sada traži sto posto', poruka je Vijeća ministara Europske unije. Prema saznanjima Vjesnika, nijedna zemlja više ne postavlja Hrvatskoj neke dodatne uvjete za završetak pregovora, ali se od nas što se tiče preostalog posla očekuju opipljivi rezultati. To se, naravno, odnosi na napredak u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Ti opipljivi rezultati bi se mogli vidjeti tek najesen.

Pozadina su već poznate izjave koje se stalno ponavljaju ne samo u nekim članicama Unije, već i u europskim institucijama, a to je da EU više ne želi da neka zemlja uđe u članstvo, a da za to nije potpuno spremna.