RADE POD VELIKIM OPTEREĆENJEM

Predstavnici novinara posjetili ministra pravosuđa, traže bolja zakonska rješenja

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2019 16:12
  • Objavljeno 12.01.2019 u 16:10
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva izvijestili su ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića o velikom broju sudskih postupaka protiv novinara i medija i neujednačenoj sudskoj praksi i zatražili da se dekriminaliziranjem djela protiv časti i ugleda ili odgovarajućim zakonskim rješenjim smanji opterećenje pod kojim rade

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i upoznali ga s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, prevelikom razinom odgovornosti novinara te neujednačenom sudskom praksom, priopćeno je u subotu iz HND-a.

Izvijestili su ministra o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija.

Iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost - građanskopravna i kaznenopravna - kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.

Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare.

U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!