od rođenja do adolescencije

Predstavljen priručnik o suvremenom odgoju: Savjeti iz prakse 32 autora

28.01.2019 u 17:06

Bionic
Reading

Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje pod nazivom 'Znanost i umjetnost odgoja' predstavljen je u ponedjeljak u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu

Kako glavna urednica, ravnateljica Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander, ističe da je knjiga posvećena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, skrbnicima i svima drugima koji sudjeluju odgajanju djece.

'Briga o djeci donosi mnogo veselja, ljubavi i ispunjenosti. U isto vrijeme može donijeti prepreke, teškoće i nedoumice. Nekad se čini da se očekuje da će se roditelji i druge osobe uključene u skrb o djetetu prirodno snaći u svojim novim ulogama. Nekad sami od sebe očekujemo da budemo savršeni roditelji i odgojitelji, a to, dakako, nije moguće ostvariti. Dakle, ne postoji savršen roditelj. Ono što možemo i trebamo jest truditi se biti dovoljno dobri roditelji, skrbnici, učitelji i odgajatelji. Knjiga koju držite u rukama može vam biti dobar vodič i prijatelj na tom putovanju', objasnila je Buljan Flander.

Knjiga je nastala u na temelju dugogodišnjeg rada s djecom, ali i najnovijih znanstvenih spoznaja te primjera iz prakse 32 autora, iskusna stručnjaka području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije, koji izravno s djecom rade u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i na Hrabrom telefonu.

'Knjiga obrađuje teme s kojima su se djeca i roditelji u proteklih 16 godina najčešće obraćali stručnjacima, s pitanjima od najranijeg razvoja i dojenačke dobi pa sve do doba adolescencije', istaknula je Buljan Flander.

'Temelj roditeljstva je ljubav. U današnje vrijeme teže je biti roditelj jer smo izloženi informacijama koje zbunjuju roditelje, zato je ovaj priručnik velike pomoći. Kada želimo pomoći djeci, prvo je važno pomoći roditeljima', naglasila je profesorica pedagogije na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu Vesna Bilić, jedna od recezentica.

Knjiga sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima, Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji - roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom - mogu nastaviti istraživati temu.