DRAGAN ČOVIĆ:

'Predsjednik vijeća ministara treba biti Hrvat'

07.09.2010 u 17:48

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u utorak u razgovoru s visokim međunarodnim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da budući predsjednik državnog vijeća ministara treba biti Hrvat unatoč nekim najavama da bi tu dužnost mogao preuzeti predstavnik Bošnjaka

'Mjesto predsjednika vijeća ministara treba pripasti Hrvatu jer je riječ o čvrstom političkom dogovoru između stranaka iz triju naroda u BiH koji se ne smije narušiti. Time bi se poslala vrlo ružna poruka', rekao je Dragan Čović u izjavi za medije u Mostaru nakon susreta s austrijskim diplomatom.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u nekoliko je medijskih nastupa istaknuo da će preuzeti dužnost predsjednika vijeća ministara ako njegova stranka osvoji najveći broj glasova u BiH. Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) potvrdilo je da je SDP najpopularnija stranka u BiH s potporom od 20 posto birača.

Sadašnji saziv vijeća ministara predvodi srpski dužnosnik Nikola Špirić, dok je prije njega predsjedavajući bio bošnjački kolega Adnan Terzić.

Čović je zamjerio SDP-u i ponovni pokušaj da se bošnjačkim glasovima na predstojećim izborima izabere Željko Komšić za hrvatskog člana predsjedništva BiH.

'Gospodinu Inzku poručio sam da jednostavno nema smisla da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva. Ako se želi graditi država po mjeri sva tri naroda, onda je u najmanju ruku nekorektno pokušavati bošnjačkim glasovima birati hrvatskog člana predsjedništva BiH', rekao je Čović.

Čović je zbog toga predbacio SDP-u izborne makinacije. Predsjednik HDZ-a BiH je u razgovoru s austrijskim diplomatom na čelu međunarodne uprave u BiH izrazio očekivanje da će se do kraja godine uspostaviti nova vlast na temelju rezultata listopadskih izbora.