'kap koja je prelila čašu'

Predsjednik slovenskog vrhovnog suda pozvao Cerara da ne komentira presudu

16.03.2018 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik slovenskog vrhovnog suda Damijan Florjančič pozvao je u petak u javnom pismu premijera Miru Cerara da se ubuduće suzdrži od komentiranja odluke tog suda koju je Cerar nazvao 'kapljom koja je prelila čašu' u njegovoj odluci da dade ostavku

Cerarovi komentari nakon sudske presude da se referendum o gradnji starteške pruge Koper-Sežana za koju se zalaže vlada mora ponoviti, što će izazvati odgodu vladinih planova za koju su već osigurana europska nepovratna sredstva, mogu se tumačiti i kao premijerova sumnja u neovisnost i nepristranost suda, naveo je Florjančič.

Uz opasku da je time negativno iznađen i razočaran jer sumnje dolaze od visokog predstavnika izvršne vlasti, koji je uz to i ugledni ustavni pravnik i nekadašnji predsjednik državnog sudbenog vijeća, predsjednik ustavnog suda pozvao je Cerara da se ubuduće suzdrži od komentara pravomoćne presude.

Nakon što je u srijedu kasno navečer objavio svoju ostavku, Cerar je, uz neslaganja u vladajućoj koaliciji i sindikalne pritiske za povećanja plaća, kao glavni povod za svoj neočekivani potez naveo odluku vrhovnog suda koja je odgodila i dovela u sumnju projekt vlade vrijedan skoro milijardu eura.

Kazao je da odluku poštuje, no da bi nadležne pravosudne institucije trebale ispitati tvrdnje Vilija Kovačiča, jednog od inicijatora referenduma kojim se želi osporiti vladin veliki projekt, da je prije konačne presude bio u kontaktu sa sucem-izvjestiteljem u tom predmetu Erikom Kerševanom.

  • +2
Miro Cerar Izvor: Reuters / Autor: MURAD SEZER

To bi moglo unijeti sumnju u kontamiranost cijelog postupka na sudu, što je vrhovni sud energično odbacio i demantirao.

Florjančič tvrdi da je ispitao spomenuti slučaj i da nije bilo nikakvog neprimjerenog postupka Kerševana, koji je slučajno bio na jednoj javnoj tribini na kojoj se nalazio i Kovačič, te da je sučevo ponašanje bilo pravilno i profesionalno.

Cerar je u četvrtak kazao da je neobično što je u srijedu vrhovni sud odluku u sporu vlade i Kovačiča, iza kojega stoji oporba, donio istog dana nakon što su iskaze pred sudom dali on i Kovačič, iako po njegovim riječima od takvih saslušanja pa do konačne presude zna proteći i nekoliko mjeseci, čime je pomalo aludirao da ne isključuje politički utjecaj na vrhovni sud.

Kovačič, umirovljeni ekonomist koji je pokrenuo referendum protiv vladinog zakona o gradnji strateške pruge, objavio je u petak da će na prijevremenim izborima koji se očekuju krajem svibnja nastupiti sa svojom listom kandidata različitih stručnjaka (bliskih desnici), te da računa na uspjeh na izborima.