TRAŽI SE BRLOŠIĆEVA OSTAVKA

Predsjednik Poljoprivredne komore HDZ-ov kandidat na izborima

18.01.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Zajednica udruga hrvatskih povrtlara (ZUHP) traži od predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matije Brlošića da odstupi s njezinog čelnog mjesta, a nakon što je đakovački HDZ Brlošića kao nezavisnog ovoga tjedna predstavio svojim kandidatom za dogradonačelnika Đakova, piše Glas Slavonije.

'Čelni čovjek Poljoprivredne komore može imati svoje političko opredjeljenje, ali ne može se stavljati u službu nečije politike, kao što je to Brlošić učinio prihvaćanjem HDZ-ove kandidature za dogradonačelnika Đakova za svibanjske lokalne izbore', kaže predsjednik ZUPH-a i Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović, povrtlar iz okolice Virovitice.

Dodaje, Komora je krovna udruga poljoprivrednih proizvođača, seljaka, i ne može ih zastupati netko tko brani nečije stranačke boje i političke interese i ciljeve. Očekuje da stav povrtlara o stavljanju čelnika Komore u službu jedne političke stranke dijele i brojne druge udruge seljaka.

'Oni koji me prozivaju krivo su registrirani jer se, očito, bave praćenjem političkih zbivanja, a ne problematikom svoje branše. Da bi se netko očitovao o Komori i njezinom vodstvu, prvo treba biti njezin član, što dotični (Miroslav Filipović, nap.a.) nije. Skupština Komore usvojila je novi statut i ove se godine ide u redovite izbore. Ustrojstvo Komore se mijenja, velike se ovlasti daju županijama, koje će birati svoje predsjednike i članove za Skupštinu Komore na osnovi broja članova u županiji. Glasovanje će biti na županijskoj skupštini; kada provedemo sve izbore po županijama, bit će poznati kandidati za predsjednika i članove UO Komore. Na HDZ-ovoj sam listi nezavisni član, ne zalazim u sferu politike, jasno sam rekao da me ne zanima politika, nego da idem u to zbog neriješenog stanja oko poljoprivrednog zemljišta, o čemu vodim računa i u Komori. Postanem li dogradonačelnik, bavit ću se upravo rješavanjem problema poljoprivrednog zemljišta, za što ima puno prostora u EU fondovima', odgovorio je preko Glasa Slavonije na prozivke Matija Brlošić


Osim što se protive Brlošićevu političkom angažmanu dok je istovremeno na čelu Poljoprivredne komore, povrtlari su se prekjučer sastali s predstavnicima ministarstava poljoprivrede, financija, rada i mirovinskog sustava, regionalnog razvoja i vodnog gospodarstva, a u svezi s legalizacijom, koju u poljoprivredi treba provesti za čak 95 posto objekata. Povrtlari su, kaže Filipović, očekivali da će sastanku nazočiti i predstavnici Ministarstva gospodarstva, no nisu se odazvali pa traže hitan sastanak i s njima.

'Na sastanku nam je otvoreno priznato da se građevinski lobi previše upleo u legalizaciju objekata; on će na jednostavan, brz i lak način legalizirati raskošne, skupe vile, poput, primjerice, vile Ljube Ćesića Rojsa, gdje se dogodila ona 'tresla se brda, rodio se miš', a mi poljoprivrednici izvući ćemo deblji kraj. Zašto da narod plaća nešto što je u bivšoj državi već platio porezima, raznim naknadama', pita se Filipović, ocjenjujući da poljoprivrednik već u startu za legalizaciju treba bar 10.000 kuna, a potom slijede još veći troškovi.