strateški partneri

Parlamentarni izbori u Kirgistanu test za bliske odnose s Rusijom

04.10.2020 u 10:54

Bionic
Reading

Glasači u Kirgistanu izašli su na birališta u nedjelju kako bi izabrali novi parlament, a izbori su test za postojeće bliske odnose zemlje s Rusijom.

Vodstvo Kirgistana učvrstilo je odnose s Rusijom u prethodnim godinama, djelovanjem kroz Euroazijsku ekonomsku uniju i vojni savez Organizaciju ugovora o zajedničkoj sigurnosti.

Opozicijski pokreti kritiziraju bliske veze Kirgistana s Moskvom te smatraju da takav odnos narušava neovisnost Kirgistana.

Predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov kritizirao je stavove opozicije na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju samo nekoliko dana prije izbora.

Takvi opozicijski pokreti pokušavaju "zabiti klin u naš saveznički odnos i strateško partnerstvo", rekao je Ženbekov na sastanku u ponedjeljak, prema službenom transkriptu.

"Nikada neće uspjeti jer je ruska podrška za nas nužnost. Želim Vam zahvaliti na toj pomoći. Uvijek smo cijenili našu povijesnu, dugotrajnu vezu", rekao je Ženbekov Putinu.

Putin je pak poručio da se Rusija ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja te da podržava sve napore prema stabilizaciji.

"Znate, mi se nikad ne miješamo u unutrašnje poslove naših susjeda, ili bilo koje druge zemlje, ali uvijek podržavamo napore usmjerene prema stabilizaciji situacije, prema punopravnom dijalogu između političkih snaga, uvijek podržavamo trenutne vlasti u pokušaju da stabiliziraju situaciju i tako ćemo se besprijekorno ponašati prema Kirgistanu", rekao je Putin Ženbekovu.

Od stranaka koje se natječu na izborima Ženbekov je najbliže povezan s novoosnovanom demokratsko socijalističkom strankom Birimdik (Jedinstvo) budući da se distancirao od prethodno dominantnih socijaldemokrata, povezanih s njegovim kontroverznim prethodnikom.

Birimdik je "od privrženosti ruskim geopolitičkim pozicijama napravio centralnu poruku biračima", piše Eurasianet.

Birimdik će "igrati ključnu ulogu u svakoj koalicijskoj vladi", dodaje se.

Više od deset političkih stranaka sudjeluje na izborima za parlament sa 120 zastupnika, a glasanje će neovisno nadgledati Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).