NEISPUNJENO OBEĆANJE

Predsjednik IDS-a nije dao ostavku već je stavio mandat na raspolaganje

18.04.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, čija je stranka na izborima u srijedu osvojila dva saborska mandata, nije u četvrtak podnio ostavku, kako je najavio da će učiniti ukoliko IDS-ova koalicija osvoji manje od tri mandata, već je Predsjedništvu stranke dao mandat na raspolaganje.

"Mi smo sada u procesu izbora za Europski parlament, treba predati liste do utorka i odraditi kampanju. Nakon utorka će se Predsjedništvo sazvati i donijeti odluku, no moj mandat je uvijek na raspolaganju", rekao je Paus na konferenciji za novinare. Na novinarsko inzistiranje da time izbjegava odgovornost, ponovio je kako je njegov mandat na raspolaganju.

"Tako blizu, a tako daleko. Nedostajalo nam je 79 glasova za treći mandat naše koalicije", konstatirao je Paus i dodao kako je IDS, u neku ruku, ispunio ciljeve, ima dva zastupnika.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatom Lorisa Peršurića, koji je osvojio velik broj preferencijalnih glasova i time doveo IDS u poziciju da ima dva mandata. Dodao je kako je situacija takva iz, kako je rekao "objektivnih razloga" jer je tijekom kampanje došlo do velike polarizacije između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića i ljudi su se odlučivali na taj način odnosno glasali za lijeve ili desne.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

"Druga objektivna situacija koja se dogodila je prekrajanje izbornih jedinica, gdje su Matulji maknuti iz 8. jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar, što je značilo 600 glasova manje za IDS-ovu koaliciju, a 1.500 više za HDZ. Treće, imali smo i izbore za nacionalne manjine, pogotovo bošnjačku i talijansku, pa je i tu otišao veći broj glasova", izračunao je Paus.

Priznao je kako IDS nije nezadovoljan brojem glasova koje je dobio u odnosu na 2020. godinu, kada ih je sa SDP-om imao 68 tisuća, a u srijedu 32 tisuće, jer to pokazuje da i "dalje ima dosta dobru podršku građana".

Upitan za moguću suradnju s HDZ-om Paus je ponovio da od toga neće biti ništa. Potvrdio je kako se nije čuo sa Milanovićem, niti Plenkovićem, već jedino s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom koji ga je pitao je li IDS spreman razgovarati o mogućoj suradnji oko formiranje nove vlade.

"Mi imamo obvezu razgovarati i to ćemo učiniti, pa ćemo vidjeti, zaključio je Paus.