CVRTILA O PRISLUŠKIVANJIMA

'Predsjednik i premijer moraju objasniti javnosti što se dogodilo'

22.10.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Premda je informacije o ilegalnom prisluškivanju bivšeg šefa SOA-e Josipa Buljevića i vodećih ljudi Agrokora demantirao ministar policije, na adrese predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića poslano je izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prema riječima stručnjaka za sigurnost Vlatka Cvrtile - UVNS izvješća šalje tek kad uoči nepravilnosti, a o kakvim se nepravilnostima radi, očekuje da javnosti objasne upravo Josipović i Milanović

'UVNS piše izvješće isključivo kada se utvrde određene nepravilnosti, dakle možemo zaključiti da nešto nije bilo uredu', rekao je sinoć u Dnevniku 3 profesor Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila.

Dok s jedne strane u medije cure informacije da je policija neovlašteno prisluškivala donedavnog šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Josipa Buljevića i članove obitelji Todorić, s druge strane ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da nije bilo nikakvih protuzakonitih radnji i da policija istragu vodi u suradnji s DORH-om.

'Ako to ostane samo na dvije priče koje će nas kratkim informacijama svaki dan odvoditi u nekom drugom smjeru, to će biti jako loše. Ako je izvješće pokazalo da imamo nepravilnosti, to je jedna vrlo ozbiljna stvar, ali i ako se pokaže da je ministar u pravu - to je još ozbiljnije, jer to onda pokazuje da netko manipulira sustavom nacionalne sigurnosti', rekao je Cvrtila.

Cvrtila pojašnjava kako Ured VNS-a podnosi izvješća predsjedniku i premijeru te da saborski Odbor za nacionalnu sigurnost također može zatražiti izvještaj i dodatne izvide. Članovi parlamenta također mogu dobiti uvid u izvještaj. Ovlasti premijera Milanovića iste su kao i predsjedničke pa tako Cvrtila od njih dvojice najodgovornijih očekuje da zatraže dodatne uvide i da zajednički izvijeste javnost o čemu se točno radilo. 

'Bilo da se radilo o zlouporabi zakona ili opstruiranju istrage - stanje je katastrofalno. Predlažem da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi češljalo zadnjih nekoliko godina da se vidi je li i u tom razdoblju bilo opstruiranja istraga ili curenja informacija. Treba ovaj slučaj iskoristiti da se vidi što je problem, jer nijedan scenarij nije dobar za sustav', zaključio je Cvrtila.