TAJANI NA KOMEMORACIJI ZA FOJBE

Predsjednik Europskog parlamenta Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima

11.02.2019 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ovog je vikenda održao govor povodom Dana sjećanja za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Govoreći o fojbama, govor je završio riječima: Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!

Svečana komemorativna ceremonija održana je u mjestu Bazovici pokraj Trsta. Tajani je ranije objavio Tweet u kojem poziva Talijane da odaju počast žrtvama fojbi.

'Osjetite moralnu dužnost, uz trobojnicu u srcu, da prisustvujete komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojba i egzodusa Istre, Rijeke i Dalmacije', napisao je, a kasnije je objavio na Facebooku i video s komemoracije, javljaju lokalni tršćanski mediji.

  • +2
Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta Izvor: Profimedia / Autor: Dursun Aydemir / Anadolu Agency

'U čast našim žrtvama, žrtvama anti-talijanske mržnje. Ubili su oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu', poručio je.

Tijekom govora u Basovici Tajani je rekao da je 'Trst grad koji simbolizira nacionalni identitet'.

'Kao Talijan - naglašava on - kao patriot, kao predsjednik Europskog parlamenta, učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih osigurao da Bruxelles usmjeri pozornost na ono što se dogodilo u ovom dijelu Italije. Tijekom sljedećeg zasjedanja u Europskom parlamentu sjetit ću se tragedije ovih zemalja, tako da će svi znati što se ovdje dogodilo', kazao je i govor zaključio sljedećim pokličem:

'Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Antonio Tajani
  • +5
Antonio Tajani Izvor: Profimedia / Autor: N.N.