ODIJEVANJE I JAVNI NASTUP

Predsjednički kandidati moraju promijeniti stil

03.09.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Istraživanja pokazuju da na vizualnu razinu u prenošenju poruka otpada čak 55 posto komunikacije. Nekolicina stručnjaka za Jutarnji list komentirala je aktualne kandidate za predsjednika Hrvatske, odnosno njihove neverbalne i vizualne poruke koje odašilju javnosti

STIL ODIJEVANJA

Josipović odjećom podsjeća na bivše ruske vođe

Ivo Josipović treba promijeniti stil odijevanja i  poraditi na komunikacijskim vještinama
Nada Došen, modna dizajnerica i stilistica za SDP-ovog kandidata Ivu Josipovića je istaknula kako svojim odijevanjem ostavlja dojam previše smirene, previše decentne i neprimjetne osobe kojoj nedostaje čvrstoće. 'Njegove odjevne kombinacije ne zrače snagom koju treba imati uspješan političar. Ovako odjećom podsjeća ne neke prijašnje ruske predsjednike', ocijenila je Došen.

Hebrang ne ulijeva sigurnost, nego čisti strah

Za Andriju Hebranga je kazala kako svojom krutom odjećom stvara dojam konzervativne osobe. 'Boje koje je nosio prije nekoliko godina (smeđi tonovi, kaki boja) asociraju na istočne zemlje i ponovno krutost, a odijela plavih metalik tonova koja danas nosi ne daju pak baš ništa osim dodatne hladnoće. U toj kombinaciji, čak i kada su odijelo, kravata i košulja lijepi i usklađeni, ne odaju pristupačnost, toplinu, ne zrače mekoćom', istaknula je.

Vesna Pusić izvrstan je 'materijal' za dizajnere iako neprestano radi sitne greške. Prvenstveno mora paziti da previše ne zatvara gornji dio tijela i dekolte kako bi dobila više svjetla na licu, jer u protivnom djeluje umorno i naglašavaju se bore. Dobro joj stoje svjetlije boje, no tada bi trebala staviti malo više šminke na lice i jače boje poput crvene koja joj daje toplinu', kazala je Nada Došen.

Poručila joj je da mora izbjegavati kombinacije koje ističu jake bokove, poput tamnosmeđe haljine koju je nosila jednom prilikom. Naročito mora pripaziti na izbor cipela, jer kako je istaknula Došen, često nosi preglomazne.

Vidošević se mora odreći uskih kragni koje ističu vrat

Nadan Vidošević vrlo je šarolik, voli igru bojama, no netko bi ga trebao primiriti. Kako je duhovit, šarmantan i pomalo mediteranski tip, malo tamnoput, u manje formalnim prilikama može si priuštiti rozu boju, primjerice u kombinaciji s tamnoplavim odjelom. Narančaste kombinacije koje nosi za njega su previše je mu je dovoljno što ima toplinu lica, ovako djeluje kao da mu nedostaje doza ozbiljnosti. Trebao bi izbjegavati uske kragne koje ističu široki vrat, kao i vunene sakoe', poručila je Nada Došen predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću.

VERBALNA I NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Ljiljana Buhač, stručnjakinja komunikacijskih vještina za Josipovića je stručno ocijenila sljedećim riječima: 'Tijelo i glas bi mu trebali biti najjače oruđe u javnom nastupu što kod njega nije slučaj. I svaka jaka poruka gubi smisao zbog njegova slabašnog i nježnog govora. Govor mu je iskren. Ima problem s glasovnom intonacijom, takozvani problem SSI - simptom spuštene intonacije na kraju rečenice. To se očituje u gubljenju energije na kraju jedne govorne cjeline.'

Hebrang ne ulijeva sigurnost, nego čisti strah

Poručila mu je da izbjegava uporni manirizam koji i biračima zna dojaditi, budući da se stječe dojam kao da šalje poruku: ljubim ruke. Savjetovala mu je da poradi na držanju, jer je u povijenom položaju često izbačen trbuščić što šalje sliku poniznosti. 'Ima dobar kontakt očima. Vidi se da je inteligentan, ali i da je stidljiv. Zbog statičnog držanja bez poleta i elana ne djeluje autoritativno, pa se postavlja pitanje hoće li imati dovoljno snage za nepopularne odluke', kazala je Ljiljana Buhač.

Za Hebranga je kazala kako njegovi sijedi brkovi i kruti okviri naočala upućuju na strogu, rigidnu osobu, a vojničko držanje ulijeva strah, a ne povjerenje i sigurnost. 'Komunikativan je, ali nezanimljiv. Govor mu je stupajući, njeguje drveni stil, izlaganje formalno i ukočeno što dovodi do zamora. Mogao bi uvažiti Aristotelovu preporuku: razmišljaj kao mudrac, govori kao običan čovjek. Djeluje distancirano. Stoji u neprirodnom stavu mirno. Nije svjestan svojih namrštenih obrva i naškubljenih usana', ocijenila je ova komunikologinja.

Pusić bi sugovornike morala gledati ravno u oči

Za Vesnu Pusić je kazala kako njezina povijena ramena i nesigurno premještanje s noge na nogu ne daje kredibilitet. 'Treba uvježbati uspravan položaj tijela, jer je to stav pobjednika. Zatim bi trebala osvijestiti loše navike u neverbalnoj komunikaciji koje šalju poruku nervoze i sumnje u ono što govori: primjerice čišćenje noktiju, petljanje s maramicom oko nosa, često posizanje za čašom vode ili popravljanje odjeće. U govoru često proizvodi neprihvatljivo mmm-akanje i hmmm-akanje. Puna je poštapalica. Metronomski, govor joj je ravan i jednoličan. Potrebno je mijenjati ton i tempo da se pozornost publike zadrži na glavnoj temi', preporučila je Ljiljana Buhač. Pusić je također upozorila da bi sugovornike trebala gledati ravno u oči.

Vesna Pusić izvrstan je 'materijal' za dizajnere
Vidoševiću se sve što kaže čini pretjerano važnim

Vidošević ostavlja dojam sigurne i samouvjerene osobe. Dobro se koristi neverbalnom komunikacijom. Nije ukočen, ne zazire od pokreta i pravilno koristi geste. Ima uspravan položaj što je stav pobjednika', puna je pohvalnih riječi Ljiljana Buhač. U istom tonu nastavlja: 'Ima dobru mimiku lica koja odgovara značenju riječi, tonu i mišljenju o činjenicama koje iznosi. Vješto koristi obrve u komunikaciji što ostavlja dojam sudioništva sa sugovornicima.' Što se tiče njegova nepopravljivo promuklog glasa, Buhač tvrdi da je to dio njegove osobnosti. 'Jest da para uši, ali popratni osmijeh zna to ublažiti. Zamjera mu naglašenu izražajnost u govoru, jer sve što kaže čini se pretjerano važnim. 'Ako svaka riječ ima istu težinu i važnost, izgubit će se značenje glavne poruke koja se želi poslati', preporučila.