djelomični rezultati

Predsjednički izbori u Moldaviji bez pobjednika u prvom krugu

01.11.2020 u 23:38

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik Igor Dodon vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji ispred oporbene kandidatkinje Maije Sandu, ali njegova prednost nije dovoljna za izravnu pobjedu pa će se njih dvoje sučeliti u drugom izbornom krugu za dva tjedna, pokazali su djelomični rezultati.

Proruski predsjednik Dodon osvaja u prvom krugu oko 36 posto glasova, a prozapadna bivša premijerka Sandu nešto više od 31 posto, objavilo je izborno povjerenstvo nakon prebrojanih 80 posto glasova birača.

Osim njih dvoje u prvom krugu je sudjelovalo još šest kandidata ali nijedan od njih nije postigao zapaženiji rezultat. Kandidat treba osvojiti više od 50 posto glasova u prvom krugu kako bi izbjegao drugi krug, koji će biti repriza prethodnih izbora 2016. godine u kojima je Dodon slavio ispred Sandu.

Izbori u toj državi od 3,5 milijuna stanovnika u kojoj se Rusija i Zapad bore za utjecaj, odvijaju se u sjeni pandemije koronavirusa koja je u toj ionako siromašnoj zemlji dovela do oštrog ekonomskog pada.

Moldavija je podijeljena na one koji podržavaju bliske odnose s EU-om, posebice Rumunjskom, i na druge koji žele biti bliže Moskvi, kao u vrijeme komunizma.

Dodon je došao na vlast 2016. pobijedivši Sandu, koja se zauzima za ulazak Moldavije u EU. Dodon sada želi novi četverogodišnji mandat, u nadi da će je ponovno pobijediti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je prošli tjedan nadu da će moldavski birači podržati Dodona, napominjući da je njihovo gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom koronavirusa, čvrsto povezano s Rusijom.

Dodon, koji je bio ministar gospodarstva u vladi od 2006. do 2009., obećao je nastavak bliskih odnosa s Rusijom, „strateškim partnerom” Moldavije, i smatra da bi ruski jezik ponovno trebao biti obvezan u školi.

Sandu, Dodonova suparnica, 48-godišnjakinja s ekonomskim obrazovanjem s Harvarda koja je radila u Svjetskoj banci, kandidatkinja je oporbe desnog centra. Bila je premijerka od lipnja do studenoga 2019.

„Promicat ću vanjsku politiku koja koristi Moldavcima i pogurati zemlju naprijed na putu integracije s EU-om”, poručila je pristašama u video obraćanju putem Facebooka.

Rusija je prošli tjedan optužila SAD da priprema „revoluciju” u Moldaviji, okrivivši Washington za slično miješanje u Bjelorusiji i Kirgistanu.

Sandu je kazala da višetjedni prosvjedi u Bjelorusiji, gdje oporba optužuje dugogodišnjeg predsjednika Aleksanda Lukašenka da je namjestio izbore, trebaju biti upozorenje.