RAZGOVOR ZA HTV

Predsjednica zbog diplomacije prozvala Kovača, a zbog svastike Orepića

04.05.2016 u 21:10

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu HRT-u opovrgnula je fašizaciju Hrvatske, a od ministra Vlahe Orepića zahtijeva da otkrije crtače svastike na poljudskom stadionu. Prozvala je ministra Miru Kovača zbog ponašanja nekih naših veleposlanika, ali i bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog onog što je radio za Zorana Milanovića

Komentirajući jučerašnju situaciju, kad je na tribini o slobodi medija u HND-u njezin govor prekinut zvižducima aktivista i novinara, i stanje slobode medija u Hrvatskoj, predsjednica Grabar Kitarović rekla je da je jučerašnji incident bila neugodna situacija za državu i za slobodu medija u Hrvatskoj.

'Sloboda medija i sloboda govora podrazumijeva da svi mi možemo govoriti i slušati jedni druge, bez obzira svidjelo nam se ili ne ono što govorimo. Meni je to jučer bilo, neću reći neočekivano, jer su mi mnogi govorili zašto ideš, upast ćeš u osinje gnijezdo, međutim, ja sam išla i po tu cijenu zvižduka. Znala sam da bi se to moglo dogoditi jer naša osobna taština i naši osobni osjećaji kao dužnosnika uopće nisu bitni u svemu tome. Bitno je postaviti se upravo kao dužnosnik, kao državnik, pokazati da apsolutno stojim iza slobode medija, pa čak i kad mi zvižde. Do smrti ću braniti to njihovo pravo da mi zvižde. Ovo jučer je bilo prvi puta, ali vjerujem ne i zadnji put. Kao političari, jednostavno moramo se pomiriti s time da se to događa', kazala je Grabar Kitarović.

Uvjerena je da je sloboda medija na višoj razini nego što se to prikazuje.

'Poanta jučerašnjeg skupa koji je organiziralo američko veleposlanstvo na Dan slobode medija nije bila govoriti samo o slobodi medija. Sloboda medija podrazumijeva i govor o slobodi medija, ali i govoriti o odgovornosti jer sloboda podrazumijeva i odgovornost. To je ono zbog čega mi je žao da nisam uspjela dovršiti svoj govor, da su me u tome onemogućili, zato što sloboda medija podrazumijeva i odgovornost. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i poštujem svačije mišljenje, ali nitko nema pravo na svoje činjenice. Činjenice su činjenice i to je bila poanta jučerašnjeg skupa koji je nažalost minirala skupina aktivista. Duboko vjerujem da oni koji su zviždali jučer nisu bili hrvatski novinari. Vjerujem da je ta šačica aktivista iskoristila dobronamjernost veleposlanika koji su htjeli uz Dan slobode medija upravo raspraviti o odgovornosti medija. Nažalost, oni su bili manipulirani', kazala je Grabar Kitarović.

Upitana kolika je uloga stranih veleposlanika u napisima u stranim medijima o 'fašizaciji društva' u Hrvatskoj, Grabar Kitarović je kazala: 'Mislim da doista veleposlanici u Hrvatskoj rade s najboljom namjerom. Ali isto tako držim da bismo trebali osnažiti svoj dijalog između sebe i onoga što propisuje Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. Prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, a onda i druga odgovorna tijela državne vlasti moraju raspraviti o kakvim to problemima drže da moguće postoje u Hrvatskoj. Držim da pritom dijelom krivnju snose izolirani članci koji dolaze iz Hrvatske o 'navodnoj fašizaciji', a dijelom je krivnja na hrvatskoj diplomaciji.'

Pritom je prozvala i ministra vanjskih poslova Miru Kovača. 'Evo, i pozivam i prozivam i ministra Kovača da nakon 100 dana Vlade konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji. Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice kad se s njima 'apsolutno slažu' u nekakvim priopćenjima i nekakvim kritikama Hrvatske. To ne stoji. Ima li u Hrvatskoj izoliranih incidenata? Ima, doista ima, to ne poričem. Ima ih u svakoj državi. Međutim, mi se s time možemo nositi sami', rekla je Grabar Kitarović.

Prozivke je zaradio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. 'Ono što me je beskrajno razočaralo i što još uvijek očekujem od ministra unutarnjih poslova, od ravnatelja policije, jest da se otkrije počinitelj koji je napravio svastiku na Poljudu. Godina dana je prošla. Dakle, oni nisu u stanju, uza sve one kamere koje postoje na stadionu, uz činjenice da to baš nije tako lako učiniti i mora se znati koje pesticide koristiti. Mene to drži u uvjerenju da nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već je riječ o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika o tome kako u Hrvatskoj rastu fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli', rekla je Grabar Kitarović.

Založila se za kraj ideoloških podjela, koje, priznaje, itekako postoje u hrvatskom društvu. 'Svi oni koji u nedostatku bilo kakvog političkog programa, u nedostatku vizije razvoja Hrvatske, koriste ideologiju da bi podijelili ovo društvo trebaju dobro razmisliti o tome što rade, a mi ih trebamo izolirati i raditi na tome u tom duhu zajedništva koji podrazumijeva zajedničke ciljeve, u smislu bolje budućnosti, ostanka mladih u Hrvatskoj. Trebamo raditi dalje i ne smijemo dopustiti da nas obeshrabri pojedini zviždač koji se zapravo ne usuđuje meni ili nekom drugom pogledati u lice, nego mi to radi iza leđa', kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Osvrnula se i na rad Vlade. 'Nadam se da će se nesuglasice u Vladi pretočiti u rad i provedbu reformi. Jasno je da se mora žestoko krenuti s provedbom reformi, inače će rasti nezadovoljstvo građana. Očekujem prije svega poticanje gospodarstva, ulaganja i sprečavanja odlaska mladih. To podrazumijeva i rezove, ali prestanimo govoriti da su to bolni rezovi, to su rezovi koji trebaju spriječiti bol. Teret tih rezova prvo trebaju nositi država i administracija', rekla je Grabar Kitarović.

Cijeli razgovor možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, u razgovoru se Grabar Kitarović osvrnula i na ostavku Dragana Lozančića, kazavši da je on bio privatni obavještajac Zorana Milanovića. O tome više možete pročitati OVDJE.