PLAN AKTIVNOSTI

Predsjednica se suočava s čelnicima Haškog suda; premijer ide u misiju smirivanja Hrvata

01.12.2017 u 23:04

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u iduću srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda, potvrdio je u petak Ured predsjednice, tjedan dana nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici i potvrđivanja presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Premijer Andrej Plenković najavio je da idući tjedan odlazi u Mostar

Premijer ide u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

'Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske', rekao je Plenković na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Izjave Andreja Plenkovića i Dragana Čovića Autor: Vlada RH

Predsjedničin put u SAD vezan je uz unaprijed sazvanu sjednicu Vijeća sigurnosti uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije do kraja 2017.

Na sjednici će biti predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad ICTY-aja.

U svom obraćanju povodom presude Haškog suda, predsjednica je, među ostalim, ustvrdila da je taj sud propustio ostvariti svoju ulogu donošenja pravde za žrtve zločina.

'Očito je upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće te se postavio kao politički arbitar, a ne pravosudno tijelo, pri tome pokušavajući uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje. Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu, jer ta povijesna činjenica nije prepoznata ili je svjesno zanemarena', poručila je predsjednica.

Dodala je da nalogodavci, nažalost, nisu procesuirani i kažnjeni, te 'zločini nisu povezani niti sa svojim ideolozima niti vrhom tadašnje tzv. Jugoslavenske narodne armije koja se stavila u službu ostvarenja projekta Velike Srbije'.

  • +9
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti povodom haške presude Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Do sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dolazi tjedan dana nakon šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici ICTY-a koji ga je pravomoćno osudio na 20 godina zatvora za zločine nam muslimanima u BiH od 1993. do 1994. potvrdivši također prvostupanjske kazne još petorici BiH Hrvata.

Žalbeno vijeće Haškog suda je u srijedu, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i potvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

  • +7
Sjećanje na žrtve Ahmića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic