IZASLANSTVA NA MIROGOJU

Predsjednica s Lekom uranila zbog mise, Milanović došao kasnije

25.06.2015 u 11:03

  • +16

Dan državnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u četvrtak su na Dan državnosti položili vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoju, a pola sata kasnije to je učinio i premijer Zoran Milanović.Na Mirogoju je počast polaganjem vijenaca odao i zagrabački gradonačelnik Milan Bandić

Vijenci su položeni i svijeće su zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnici Narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednica Grabar-Kitarović je nakon polaganja vijenaca čestitala Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima te ih pozvala na zajedništvo u obilježavanju tog važnog dana.

"Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku", kazala je predsjednica.

Na novinarsko pitanje postoji li neki određeni razlog zbog čega izaslanstva predsjednice Republike i predsjednika Sabora odvojeno polažu vijence na Mirogoju od one predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Grabar-Kitarović je kazala kako vjeruje da je to zato što ona i predsjednik Sabora u 9,30 sati idu na misu za Domovinu u Crkvi svetog Marka.

"Zato smo to morali odraditi ranije", dodala je predsjednica.

Zoran Milanović je u pratnji pomoćnice ministra branitelja Vesne Nađi obišao spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnicu Narodnih heroja, Središnji križ u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U polaganju vijenaca na Mirogoju sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako se došao pokloniti "onima koji su predvodili Hrvatsku u njenoj bitci za neovisnost".

"Izborili smo Hrvatsku samostalnu ali je trebamo izgraditi po mjeri čovjeka. Samo rad, struka, kompetencija, solidarnost, socijalna pravda i hrvatsko zajedništvo mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, sve ostalo je uzaludan posao. Živim za taj dan", rekao je gradonačelnik.

U povodu Dana državnosti na Mirogoju je vijence položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno potpredsjednikom HDZ-a Draženom Bošnjakovićem.

Uoči polaganja vijenaca na Mirogoju, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Bandić položili su vijence i na Oltaru domovine na Medvedgradu.

U nastavku obilježavanja Dana državnosti, hrvatski državni vrh nazočit će svetoj misi za Domovinu, za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve iz Domovinskog rata, koju će u crkvi svetog Marka na Gornjem Gradu služiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović bit će i domaćica svečanog prijama u prigodi Dana državnosti koji će se održati u četvrtak navečer u uredu predsjednice na Pantovčaku.