POLITIKA PREMA MLADIMA

Predsjednica RH u roku od 15 dana mora odgovoriti na ova pitanja

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Portal srednja.hr još je sredinom ožujka Uredu predsjednice postavio pet vrlo jednostavnih i konkretnih pitanja vezanih za politike mladih. S obzirom na to da zadovoljavajući odgovor još nisu dobili, a po zakonu su morali, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je odluku kako predsjednica Grabar Kitarović mora u roku od 15 dana odgovoriti na njihova pitanja o politikama mladih, ali i kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj

Osim toga, kako navode na portalu srednja.hr, u Uredu predsjednice moraju objaviti i kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada.

Naime, od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tražili su podatke o politikama za mlade koji su joj bili jaki adut u kampanji, ali do danas nisu, kažu, dobili zadovoljavajući odgovor.

Još sredinom ožujka tražili su od Ureda predsjednice odgovore na niz pitanja vezana uz politike mladih. To su redom bila sljedeća pitanja:

1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu ste konkretnu suradnju dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihova odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade - U kojoj je fazi taj projekt?

450082 ,449800 ,448589 ,447407

Iz predsjedničina ureda na nabrojanih pet pitanja gotovo osam mjeseci nisu uspjeli konkretno odgovoriti. Novinarima portala srednja.hr rečeno je da su sve informacije lako dostupne putem stranice predsjednica.hr. Na inzistiranje novinara da dobiju konkretan i točan odgovor, odgovoreno im je nizom linkova koji opet nisu sadržavali odgovore. Umjesto konkretnih odgovora iz Ureda predsjednice tako su se pohvalili s poslanicom 'Mladi, ostanite u Hrvatskoj', govor sa skupa Zaposlimo Hrvatsku, govor s donatorske večere Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, o čijem su nefunkcioniranju lani prvi pisali upravo novinari portala srednja.hr, potvrdu nazočnosti sa sjednice Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije te izvještaj s dodjele stipendije studentima s invaliditetom Igraj srcem pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Grabar Kitarović.

Nakon šest mjeseci očitovala se i Povjerenica za informiranje, neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama. Donijela je odluku prema kojoj u zakonskom roku od 15 dana na stranicama predsjednica.hr na lako pretraživi način moraju objaviti financijski plan i izvještaj te ostale spomenute, javnosti korisne informacije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!