SUĆUT OBITELJI

Predsjednica o Bilandžiću: Bio je istinski domoljub

05.03.2015 u 12:44

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji preminulog akademika Dušana Bilandžića, redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknutog hrvatskog povjesničara i političara, te nekadašnjeg potpredsjednika Republike Hrvatske. Priopćenje prenosimo u cijelosti

'Bio je čovjek iznimne erudicije, britka uma i osebujna duha. U najpotpunijem smislu riječi bio je svjedok svojega vremena, ne samo kao jedan od najupućenijih poznavatelja hrvatske povijesti 20. st. nego i kao jedan od njezinih istaknutih sudionika. Vođen idealima narodne slobode i socijalne pravde, u mladosti pripadnik antifašističkog pokreta, a potkraj šezdesetih i početkom sedamdesetih godina kao znanstvenik, političar i saborski zastupnik istaknuti sudionik reformskih gibanja, potkraj osamdesetih usprotivio se velikosrpskoj politici te zatim dao nezamjenjiv doprinos uspostavi demokracije i procesu osamostaljenja Republike Hrvatske, uz ostalo i kao potpredsjednik hrvatskog državnog Predsjedništva.

Zajedno sa svima koji su ga poznavali i voljeli pamtit ću ga kao istinskog domoljuba i od svih omiljena i poštovana tumača suvremene hrvatske povijesti.
Poštovana obitelji Bilandžić, izvolite primiti izraze moje iskrene sućuti', stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović, koje potpisuje njezin glasnogovornik Luka Đurić.