SUSRET U KAMPU

Predsjednica iznenadila izbjeglice u Bapskoj i u kampu u Opatovcu

  • Autor: B.R./Hina
  • Zadnja izmjena 11.10.2015 20:14
  • Objavljeno 11.10.2015 u 20:14
Kolinda Grabar Kitarović u posjeti izbjegličkom kampu

Kolinda Grabar Kitarović u posjeti izbjegličkom kampu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Sasvim nenadano predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pojavila se na neslužbenom graničnom prijelazu u Bapskoj i u kampu u Opatovcu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u nedjelju prijelaz u Bapskoj preko kojega u Hrvatsku iz Srbije ulazi najviše migranata i izbjeglica, te prihvatni centar u Opatovcu, a u izjavi novinarima istaknula je kako je problem migranata i izbjeglica dugoročni problem koji će se morati rješavati na razini EU te da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata

Grabar Kitarović susrela se u Opatovcu i s nekima od migranata i izbjeglica, s volonterima koji pomažu u prihvatnom centru kao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem s kojim je razgovarala o stanju u Opatovcu.

Tijekom susreta s migrantima i izbjeglicama predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zanimalo je odakle dolaze i zašto napuštaju svoje zemlje. Razgovarala je i s volonterima iz Češke kao i policajcima koji rade na prihvatu izbjeglica.

'Kada vidite sav taj jad i bijedu ljudsku koja dolazi na našu granicu ne možete, a da se ne zamislite i ne sažalite bez obzira na razloge zbog kojih ti ljudi dolaze u Hrvatsku, i moram se zahvaliti svim graničnim i interventnim policajkama i policajcima, pripadnicima i pripadnicima Oružanih snaga i volonterima koji se trude da naprave što humanije uvjete za te ljude', izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović.

Ocijenila je kako postoji mogućnost da će se tijekom zime izbjeglički val smanjiti, no naglasila je da je izbjeglički val dugoročni problem.

Grabar Kitarović: Hrvatska ne može biti zemlja prihvata

Predsjednica Republike također je naglasila da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata te kako je činjenica da svi migranti idu u Mađarsku koja ih još uvijek prima. Izrazila je međutim bojazan što će se dogoditi ukoliko Austrija i Njemačka obustave prijam izbjeglica i migranata.

'Kako ćemo onda reagirati i suočavati se s ljudima koji će se tada osjećati sigurno frustrirano i nezadovoljno. Apeliram na sve da razmišljamo dugoročno', dodala je rekavši se kako se problem izbjeglica koje dolaze u Europu mora rješavati na razini EU.

Založila se za čvršće grčke i turske granice te ulaganja u turske kampove za izbjeglice, kao i za iskorjenjivanje uzroka odlazaka migranata i izbjeglica iz matičnih zemalja, a to je, kaže, siromaštvo i bijeda u zemljama iz kojih dolaze.

Također je ocjenila nedostatnom suradnju Hrvatske sa susjednim zemljama.

'Nije u redu optuživati druge nego raditi s drugima', poručila je Kolinda Grabar Kitarović dodavši kako joj nije jasno zašto se toliko napada zemlju, tj. Mađarsku, koja i dalje prima izbjeglice.

U pratnji predsjednice Grabar Kitarović bili su povjerenik predsjednice za migrantsku krizu dr. Andrija Hebrang i koordinator Operativne skupine predsjednice Republike za migrantsku krizu dr. Mate Granić.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!