talibani u kabulu

Predrag Matić: Avioni su prepuni vojnosposobnih ljudi, Afganistanci bi trebali sami sebi pomoći

21.08.2021 u 11:03

Bionic
Reading

Europarlamentarac Predrag Matić (SDP) u subotu ujutro komentirao je izbjegličku krizi koja bi mogla nastati nakon što su Afganistan osvojili talibani

'Različite politike utječu na to da imamo različite pristupe ovoj krizi. Kriza će biti. Amerikanci su tamo vršljali 20 godina i sada se povukli i ostavili te ljude na milost i nemilost. Mi na to ne možemo utjecati, ali možemo pomoći. Nametanje ideologije se kosi s načelima demokracije. Hrvatska će primiti 20 ljudi. Afganistan ima 40 milijuna stanovnika. Treba pronaći krivce. Ovo što se događa prvenstveno ženama, mi možemo samo ekonomskim i političkim pritiskom, druga opcija je vojna intervencija. A vojne intervencije su se općenito pokazale neuspješnima. Oni dođu na trenutak, smire situaciju i onda bude još gore', kazao je Matić u razgovoru za N1.

Potom je nastavio istaknuvši da su avioni su prepuni vojnosposobnih ljudi.

'Pomozi si i Bog će ti pomoći. Afganistanci bi trebali sami sebi pomoći. Ovako, doći na granice Europe to je samo kratkotrajno gašenje požara', smatra hrvatski eurozastupnik.

Naveo je da moramo učinit sve da zaštitimo temeljna ljudska prava,uUnutarnje uređenje, ali i da je to njihova zemlja i oni o tome odlučuju. Matić strahuje da će ekonomski interesi učiniti da zažmirimo na ono što se čini ljudima.

'Što se nas tiče, mi smo tranzicijska zemlja ili zemlja koja će primiti jedan mali, simboličan broj ljudi. To Hrvatska može, u znak dobre volje i civiliziranosti. Ali one brojke od stotina tisuća, to će sve ići na Zapad', poručio je dodavši da Hrvatska nikako nije kriva za stanje u toj zemlji

Matić kaže kako je Afganistan 'kolosalan neuspjeh' u kojemu će najveće žrtve biti žene i djevojčice u Afganistanu koje su povjerovale da mogu slobodno živjeti.

.