IZBORNI TRILER

Prebrojavanje uzbudljivije od izbora

Bionic
Reading

Iako je izborni rezultat Kukuriku koalicije nedostižan za HDZ, večernje je prebrojavanje glasova dosad najuzbudljiviji dio mlakog izbornog postupka...

Ponovno je trebalo pričekati rezultate koje je počelo objavljivati Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske. Iako se u konačnici neće promijeniti odnos snaga između dojučerašnje i nove oporbe, odnosno nove i dojučerašnje vlasti, tek će neslužbeni rezultati DIP-a kasno večeras ili noćas dati pravu sliku budućeg saziva Hrvatskog sabora. Prema izlaznim je anketama sve izgledalo izvjesno. Natpolovična većina od 82 saborska mandata davala je Kukuriku koaliciji ono što nijedan izborni akter još od 1995. nije imao samo na temelju rezultata – vladinu većinu. Čak ni pobjednička koalicija SDP-a i HSLS-a takvo što nije ostvarila 2000. godine samostalno nego u koaliciji s HSS-om, HNS-om, LS-om i IDS-om.

Prije četiri godine, izlazne su ankete isprva pokazale prednost SDP-a da bi prvi DIP-ovi rezultati sve preokrenuli. Takav se preokret večeras neće dogoditi zbog (pre)velike razlike između Kukuriku koalicije i HDZ-a, ali bit će itekako napeto pratiti hoće li se pobjednici približiti prvotnim projekcijama ili će ipak zatrebati partnera u formiranju stabilne parlamentarne većine. Svaki je rezultat iznad 76 saborskih mandata koji jamče samostalno sastavljanje vlade za SDP i koalicijske partnere veliki uspjeh. Svaki rezultat ispod bolan neuspjeh.

No HDZ se bori izbjeći najlošiji izborni rezultat na parlamentarnim izborima u povijesti. To znači da mu treba najmanje 46 mandata što zasad ne izgleda nemoguće. Usto, stranka Jadranke Kosor moći će reći da je dobro prošla ako u prvih deset izbornih jedinica osvoji više od 40 mandata koliko je osvojila 2000. kada je dobila i šest mandata iz dijaspore naspram ovogodišnja samo tri.

Ukratko, pobjednici se znaju, ali ne i pravi odnosi u parlamentu što je također vrlo važno. Veoma dobar rezultat Hrvatskih laburista koji prvi put postaju parlamentarna stranka zahvaljujući izbornom rezultatu i pravi proboj HDSSB-a koji se očito mogao natjecati u još pokojoj izbornoj jedinici jer ga matični birači ne doživljavaju samo kao regionalnu, nego i kao relevantnu desnu stranku, također obilježavaju aktualno prebrojavanje rezultata. Odličan rezultat liste don Ivana Grubišića pouka je za sve nove igrače na hrvatskoj političkoj sceni da previše ne kompliciraju, već da se pozicioniraju na temelju jasne poruke i prepoznatljive ličnosti. 'Ples oko praga' do jučer dugogodišnjih parlamentarnih stranaka HSS-a, HSLS-a i HSP-a, govori u prilog tomu da ima mjesta za nove inicijative čiji će prostor uskoro napustiti od birača zanemarene stranke.

Zato će noćašnji rezultati donijeti barem dvije važne stvari. Prva je krajnja budnost buduće pobjedničke koalicije koja će sljedećih nekoliko godina morati paziti na svaki glas u Saboru uz relativno lagodnu poziciju HDZ-a koji pak opet kreće od nule. Drugi je moment dolazak u saborske klupe nove, drukčije oporbe koja će s lijevih, laburističkih i socijalno-kršćanskih pozicija znatno konstruktivnije ciljati u političke teme koje će najviše zanimati birače. SDP doista čeka puno posla, a kraj se ovom političkom trileru ni ne nazire. Tek započinje prva duga noć...