pravobraniteljica za djecu

Pirnat Dragičević: Za djecu je važno da budu u školi jer je to za njih korak bliže normalizaciji života

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.09.2020 11:22
  • Objavljeno 04.09.2020 u 11:21
Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je u petak kako je za djecu važno da budu u školi jer je to za njih korak bliže normalizaciji života, naglasivši da su škole sigurne ako se svi drže uputa i preporuka o ponašanju u školi uslijed pandemije

"Za djecu je važno da budu u školi jer je to za njih, unatoč svim promjenama, ipak korak bliže normalizaciji života. Jednako je važno ne izgubiti iz vida da stanje još nije normalno i da moramo predvidjeti i primjenjivati sve potrebne mjere zaštite", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Smatra kako škole u situaciji pandemije mogu biti sigurne ako se svi drže uputa i preporuka o ponašanju u školi.

Istaknula je da je najveća odgovornost na ravnateljima koji moraju osigurati uvjete za zaštitu sigurnosti i zdravlja djece u školama te procijeniti rizike i upozoriti na teškoće koje treba otkloniti.

"Stoga apeliram na osnivače škola i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da im u tome daju maksimalnu podršku. Prilagodba škola za funkcioniranje u kriznim uvjetima nužno zahtijeva dodatna sredstva i na tome se ne smije štedjeti", navodi pravobraniteljica.

Naglasila je da trenutna situacija od svih zahtjeva mnogo strpljenja i izdržljivosti te je poručila da ne dopustimo da nas preplave strah i zabrinutost.

Pozvala je roditelje da slijede upute škole i probleme rješavaju surađujući sa školom.

"Ne zaboravimo da se velik i važan dio života naše djece odvija u školi i u vezi sa školom, a škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa", smatra pravobraniteljica.

Posebnu pažnju usmjerila je prema prvašićima kojima je potrebno pomoći da im početak školovanja prođe lijepo i poticajno te da se u školi osjećaju sigurno i prihvaćeno.

"Recimo djeci da je škola i mjesto brojnih radosnih susreta i ugodnih doživljaja. I potrudimo se svi zajedno da to doista tako i bude", naglasila je.

Također je pozvala sve sudionike u prometu da obrate posebnu pažnju na djecu jer ona možda po prvi puta samostalno putuju u školu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!