SAMO ZA DJECU KATOLIKE

Pravobraniteljica: Odluka Đakova o klizanju je diskriminatorna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2015 12:29
  • Objavljeno 10.12.2015 u 12:29
Klizalište

Klizalište

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ocijenila je u četvrtak kako je odluka Grada Đakova da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi djecu koja redovito pohađaju katoličke mise diskriminatorno postupanje

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija je zadaća skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima, te ih zbog toga nagrađuje bilo kakvom nagradom.

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

"Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće besplatnim ulaznicama nagrađuju djecu koja redovito dolaze na katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca putem medija upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno", stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice.

Takvo upozorenje pravobraniteljica je u četvrtak uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o.

Preporučila im je da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju tih usluga i pogodnosti koje im se pružaju.

Također je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, tj. na odredbe koje postoje u hrvatskom Ustavu i Konvenciji o pravima djeteta.

Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora upozorila je u utorak da Đakovo besplatnim klizanjem nagrađuje djecu koja su redovita na misama u đakovačkoj katedrali, te je od pravobraniteljice zatražila očitovanje i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje da je time prekršen Ustav.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!