IVANA MILAS KLARIĆ

Prava Hasanbegovićeve djece mogla bi biti povrijeđena

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2016 19:04
  • Objavljeno 21.07.2016 u 19:04
Ivana Milas Klarić

Ivana Milas Klarić

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš / CROPIX

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić priopćila je u četvrtak kako procjenjuje da bi u kolumni Zrinke Vrabec Mojzeš u tjedniku "Nacional“ mogla biti povrijeđena prava i interesi djece ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i istaknula da je neprihvatljivo da se u sklopu kritičkih osvrta na djelovanje javnih osoba negativno komentiraju njihova djeca

"Pretpostavljamo da su Vam poznati koraci koje u zaštiti prava svoje djece možete poduzeti prema Zakonu o medijima, od zahtjeva za objavom isprike do pokretanja privatne tužbe. Također preporučujemo da podnesete prijavu Vijeću za elektroničke medije i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva zbog povrede prava i interesa Vaše malodobne djece u navedenom članku objavljenom u tjedniku Nacional“, stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću

Hasanbegović je u srijedu zatražio od pravobraniteljice za djecu da poduzme potrebne korake radi zaštite njegove malodobne djece od, kako je ocijenio, govora mržnje autorice teksta u Nacionalu

"Ne možemo potvrditi da dio teksta koji se odnosi na djecu sadrži govor mržnje, ali izneseni opis ("…nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje…") može biti za njih uvredljiv i omalovažavajući. Osim što je time povrijeđeno pravo djece prema Konvenciji o pravima djeteta, moguće je i da je prekršen članak 7. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u kojem se navodi da se maloljetnike ne smije po bilo kojoj osnovi vrijeđati ili omalovažavati", stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu.

Navodi kako u području zaštite prava djece u medijima pravobraniteljica svojim djelovanjem na općoj razini nastoji utjecati da se medijima zaštiti pravo na privatnost sve djece, neovisno o tome tko su im roditelji, u svim situacijama, a osobito prilikom izvještavanja u negativnom kontekstu. Stoga pravobraniteljica, ističe se u odgovoru, u brojnim prilikama poziva medije da s osobitim oprezom izvješćuju o događanjima u koje su uključena djeca te upozorava novinare i urednike da su dužni voditi brigu o zaštiti najboljeg interesa svakog djeteta o kojem izvješćuju.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić priopćila je u četvrtak kako procjenjuje da bi u članku koji je u tjedniku "Nacional“ objavila Zrinka Vrabec Mojzeš mogla biti povrijeđena prava i interesi djece ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koje autorica članka spominje u negativnom kontekstu.

"Pravobraniteljica prati i pojedinačne slučajeve povreda prava djece u medijima, na temelju zaprimljenih prijava informira roditelje ili skrbnike djece o mogućnostima zaštite prava djeteta koje su im na raspolaganju, te prati kako institucije koje su dužne reagirati u takvim slučajevima ostvaruju zaštitu prava djece. Iznimno, u pojedinim specifičnim slučajevima i pri naročito teškim povredama prava djece u medijima, a osobito onda kad roditelji nisu u mogućnosti zaštititi dijete ili sami ugrožavaju djetetovu dobrobit izlažući njegovu intimu u medijima, pravobraniteljica izravno upozorava urednika i nakladnika medija te, ovisno o situaciji, obavještava policiju, državno odvjetništvo ili centar za socijalnu skrb o ugrožavanju djetetove dobrobiti i potrebi zaštite djeteta".

Milas Klarić ističe kako je u više navrata i javno upozoravala medije da sva djeca, uključujući i djecu javno poznatih i eksponiranih osoba, imaju pravo da ih se ostavi na miru i da ih se ne izlaže u medijima te je apelirala na novinare i urednike da poštuju privatnost djece i ne uključuju ih u vijesti o njihovim roditeljima.

"Ne dovodimo u pitanje pravo novinara da kritički procjenjuju djelovanje i izjave javnih osoba, ali je neprihvatljivo u sklopu takvih kritičkih osvrta davati negativne komentare o njihovoj djeci", navodi u odgovoru.

Isprika Bere Jelinića

Gostujući na N1 televiziji Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala ispričao se Hasanbegoviću i njegovoj obitelji. 'Ničija djeca nisu spomenuta, ali prije zaključka pravobraniteljice naši su odvjetnici poslali tekst isprike koji ćemo objaviti. Moj je previd da se u bilo kojoj formi diskutira o djeci bez obzira što izrijekom nisu spomenuta. Ja se osobno ispričavam Hasanbegoviću ako se u tome prepoznao', kazao je Jelinić.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!