NAMETI NA 18 KNJIGA O RATU

Praljak mora platiti 628.726 kuna poreza na šund!

Slobodan Praljak

Slobodan Praljak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tvrtka Oktavijan mora platiti 628.726,64 kune na ime neplaćenog poreza na 18 knjiga umirovljenoga generala Slobodana Praljka, odlučilo je svojim rješenjem Ministarstvo financija. Porez se mora platiti jer je Ministarstvo kulture 2008. donijelo mišljenje da Praljkova djela nisu knjige nego brošure. Praljku je rješenje o plaćanju poreza na knjige došlo u trenutku kad iščekuje presudu Haškog suda za počinjenje ratnog zločina, otkriva Jutarnji list

Poslovno carstvo

Tvrtku Oktavijan osnovao je 1995. upravo Slobodan Praljak, a isprva se bavila proizvodnjom filmova, videofilmova i televizijskog programa te izdavanjem knjiga svog osnivača. Najveći posao tvrtka ostvaruje na nekretninama na atraktivnoj lokaciji na križanju Radničke i Vukovarske ulice u Zagrebu, gdje je obitelj Praljak podigla poslovno carstvo pod nazivom Centar 2000. Praljak je svu imovinu prebacio na svog brata Zorana, a direktorom Oktavijana imenovan je Praljkov posvojeni sin Nikola Babić-Praljak. Prošle godine tvrtka je imala prihode od 22 milijuna kuna.

Praljak je 1. veljače 2012. od ministrice kulture Andree Zlatar zatražio novu procjenu tog mišljenja, ali mu nikad nije odgovoreno. Stoga je, navodi dalje Jutarnji, Ministarstvo financija presudilo da 'sporna izdanja žalitelja nemaju stručni, znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni sadržaj, pa se ne radi o knjigama u smislu propisa koji reguliraju oporezivanje porezom na dodanu vrijednost po povlaštenoj stopi od nula posto, odnosno iste podliježu oporezivanju po stopi od 22 posto...'

Odnosno, ocijenjeno je da Praljkova djela spadaju u šund i pornografiju, na što se mora platiti PDV. Rješenje o plaćanju, bez prava na žalbu, doneseno je 11. svibnja ove godine i dan je rok od 18 dana za uplatu. Jutarnji je pokušao dobiti informaciju u tvrtki Oktavijan je li porez plaćen, ali nitko od odgovornih nije bio na raspolaganju za razgovor.

Slobodan Praljak napisao je 18 knjiga u kojima se bavi Domovinskim ratom, ratom u BiH te odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svoje teze Praljak u knjigama potkrepljuje preslikama brojnih dokumenata.

Prva knjiga koju je napisao bila je 'Kako je srušen Stari most' u kojoj je Praljak iznio detaljnu ekspertizu rušenja Starog mosta kojom je želio dokazati da on i HVO nisu krivci za njegovo rušenje. Poslije se tvrdilo da su ekspertizu radili bivši pripadnici hrvatskih tajnih službi i da ju je platila upravo tvrtka Oktavijan.

Posljednju knjigu 'Razvoj političkih i vojnih priprema napada ABiH na HVO u središnjoj Bosni i Dolini Neretve 1992. - 1994., Mostar, Ofenziva ABiH na HVO Neretva 93, Dragovoljci iz Hrvatske (HV) u ABiH i HVO-u, i ine istine' Praljak je predstavio u lipnju prošle godine.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi