LIJEČNIČKA KOMORA

'Pozivamo medije da o neetičnom ponašanju liječnika obavijeste nadležne'

02.12.2015 u 18:18

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je u srijedu sve medije da, ako imaju neka ozbiljna saznanja ili dokaze o neetičnom ponašanju liječnika ili drugim postupcima koji se kose s liječničkom profesijom, o njima odmah i bez odugovlačenja obavijeste sva nadležna tijela i institucije.

'To je jedini ispravan način da se zaštite pacijenti i njihovo pravo na liječenje, kao i da se zaštiti dignitet liječničke profesije. Bilo kakvo kalkuliranje s takvim podacima i njihovo sukcesivno, tempirano objavljivanje s ciljem podizanja čitanosti ili gledanosti nisu u interesu ni pacijenata niti hrvatske javnosti', ističe u priopćenju predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Reakcija je to HLK-a na tekst koji je prošloga tjedna objavio portal Index, u kojem se navodi da se dvoje liječnika splitskog KBC-a putem Facebooka dogovaralo o uzimanju mita od pacijenata oboljelih od karcinoma i njegovu međusobnu podjelu. Liječnička komora zatražila je u ponedjeljak očitovanje dvoje liječnika koji za to imaju rok od osam dana.

'Bez obzira na to što liječnici u Hrvatskoj rade u neodgovarajućim uvjetima, da imaju nametnutu protuzakonito visoku radnu satnicu, da nisu adekvatno plaćeni i bez obzira na brojne druge otežavajuće okolnosti njihovog rada, niti jedan liječnik u Hrvatskoj nema, ne može i ne smije imati opravdanje da svoju uslugu pacijentu uvjetuje bilo čime', kaže Goluža.

Najvažnija briga liječnika, dodaje, mora biti zdravlje njegovog pacijenta i savjesno i dostojanstveno obavljanje svog poziva, a liječničko zvanje u službi je humanosti. Ove etičke principe, sadržane u Hipokratovoj zakletvi, a koji čine temelj plemenite tradicije liječničkog poziva, nikada ne smijemo zaboraviti. Pogotovo danas, kada se javno pojavljuju određene sumnje u profesionalnost i etičnost prakse pojedinih liječnika.

Goluža navodi kako se HLK, kao strukovna organizacija liječnika, uvijek i u svakoj prilici zalaže za humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje liječničke profesije. Stoga će HLK pružiti maksimalnu podršku svim nadležnim institucijama koje provode istrage i druge postupke, s ciljem borbe protiv korupcije i bilo kakve druge neetičnosti u liječničkom poslu.