IZGORIO IZBJEGLIČKI KAMP

Požar u Podgorici: 800 ljudi ostalo bez krova!

24.07.2012 u 15:11

Bionic
Reading

U požaru koji je u utorak ujutro zahvatio podgoričko naselje Konik izgorjelo je više od 200 baraka u kojima je bilo smješteno preko 800 osoba. Prema tvrdnjama nadležnih službi, u velikoj vatrenoj stihiji nije bilo žrtava

Radi se o izbjegličkom kampu u kojem su uglavnom bili smješteni Romi i raseljeni s Kosova. U Požaru su stradale i prostorije Crvenog križa.

Ministar rada i socijalne skrbi Suad Numanović posjetio je kamp i nakon sastanka s predstavnicima UNHCR-a, Europske komisije i predstavnicima lokalne zajednice najavio pomoć.

'Organizirali smo operativni stožer koji će zasjedati 24 sata narednih nekoliko dana i koji će prvenstveno djelovati u pravcu zdravstvene i higijenske skrbi. Naravno, osigurat ćemo i pomoć u hrani i smještaju', kazao je Numanović dodajući da će nadležni osigurati novu lokaciju za smještaj i podizanje naselja sa šatorima.

On je dodao da će se idućih dana pokušati pronaći i alternativne smještaje.

Prema riječima predstavnika Udruženja raseljenih Roma, Ganija Pezitaja, vatrogasci su kasno reagirali, pa je cijeli kamp izgorio. Njegovi stanovnici borili su se da spase žene, djecu i starce, a zasad se ne zna točan broj ozlijeđenih.

'Požar je izbio oko 5.30 sati i odmah su bili pozvani vatrogasci, ali oni nisu stigli na vrijeme. Nitko ništa nije spasio, izgorjelo je sve što smo imali. Ovdje je navodno održan sastanak Kriznog stožera, ali nitko me na taj sastanak nije pozvao niti nas je itko kontaktirao i obavijestio o tome što je dogovoreno na sastanku', rekao je Gani Pajazitaj, predstavnik Udruženja raseljenih Roma i Egipćana, za Vijesti.

On je poručio da je lakše bilo za vrijeme rata na Kosovu jer su tada imali vremena reagirati, a sada ni to.

'Danas nam je gore bilo nego kad su nas bombardirali. Da su vatrogasci došli na vrijeme, ne bi bilo ovog. Mi smo ih zvali milijun puta i govorili su da su krenuli, a mislim da nisu. Vatrogasci su u početku govorili da nas ne mogu locirati i da ne vide dim, a kad je sve izgorjelo, došli su i samo su hangar gasili, koji su jedino i spasili. Kompletan kamp je izgorio. Ne znam jesu li tri barake ostale čitave. Trudili smo se spasiti žene, djecu i stare. Bilo je ozlijeđene djece koja su bježala kroz prozor od vatre, ali ne znam točan broj ozlijeđenih', dodao je Pajazitaj.