PROMJENE U REGIONALNOM RAZVOJU

Povratnici brane povlastice za 'ratna područja'

prosvjed stanara vukovar

prosvjed stanara vukovar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Usporedo sa, za jesen najavljenim, ukidanjem stotinjak općina i manjeg broja gradova, Vlada će, prema zasad neslužbenim najavama iz vladajuće koalicije, preispitati porezne i proračunske povlastice koje uživaju ratom stradala područja

Taj zahvat mogao bi, kako doznaje Slobodna Dalmacija od tajnika Zajednice povratnika Hrvatske Branka Peka, biti učinjen u sklopu novog Zakona o regionalnom razvoju oko kojeg se tek otvorila javna rasprava, a ZPH je, kaže Pek, stajališta da se povlastice bivšim prognanicima mogu samo povećati, a nikako smanjiti.

Nešto dobro

'Moguće je da se s gubljenjem statusapodručja od posebne državne skrbi otvaraju neke druge perspektive.Primjerice, poduzeća u našoj općini ne plaćaju porez na dobit, što bi upromijenjenoj situaciji mogao biti prihod općine. Stoga je teškoprocijeniti financijske i druge učinke mogućeg ukidanja ili promjenezakona', kaže načelnik općine Kijevo Ivan Stjepan Bajan.

'U smjeru pojačavanja poreznih i drugih poticaja za ratom stradala područja u novom zakonu, išli su prvi razgovori koje su Zajednica i lokalna samouprava imali s ministrom Petrom Čobankovićem dok je on vodio Ministarstvo regionalnog razvoja', ističe Pek, kojem je, kako kaže, teško i zamisliti da bi Vlada sada išla na ukidanje povlastica.

On se uzda i u premijerku Jadranku Kosor jer je, kaže, ZPH s njom usko surađivao kada je Zakon o PPDS-u pripreman i izglasan. S druge strane, ukidanje spomenutog zakona, ali i zakona koji potiče razvoj brdsko-planinskih općina i otoka, spominjalo se ne samo u kontekstu općeg smanjivanja javne potrošnje, nego i kao dio potrebne prilagodbe legislativi Europske unije.

Iz obaju zakona prava i povlastice vuče i četrdesetak općina i gradova iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Među njima je i Poličnik, čiji načelnik Davor Lončar za Slobodnu procjenjuje da bi ta općina ukidanjem ili značajnim kresanjem pogodnosti u Zakonu o PPDS-u godišnje izgubila četiri do pet milijuna kuna, što je golemi iznos s obzirom na činjenicu da ovogodišnji proračun Poličnika iznosi 15,6 milijuna kuna.

Na skrbi dio Zadra i Dubrovnika

Zagovorniciukidanja ili mijenjanja Zakona o područjima od posebne državne skrbimogu štofa za svoju ideju naći već u popisu uživatelja tog statusa, ato su i Dubrovnik i Zadar. Doduše, ne čitavi gradovi, nego kvartovipoput Bosanke i Mokošice, odnosno Crno. Od dalmatinskihgradova na popisu su i Obrovac, Skradin, Drniš i Vrlika te dioVodica, ali i općine Konavle, Hrvace..

'Otvorili smo tri gospodarske zone na području općine, kojih ne bi bilo bez spomenutog zakona. Nekome se nekoliko milijuna kuna može činiti malo, ali tim novcem ovdje razvijamo i financiramo mnogo toga što bi nam, u sastavu neke druge općine ili grada, zacijelo bilo uskraćeno', ističe Lončar.

Ako se računica načelnika Poličnika primijeni na veće gradove, to bi za, primjerice, Knin i Benkovac značilo petnaestak do dvadeset milijuna kuna manje u gradskom proračunu.

'Kada je uveden novi porez na dohodak, povratnici i lokalna samouprava na ratom stradalim područjima nisu se pobunili, iako se u tim dijelovima države živi puno teže nego u Zagrebu. No ukidanje Zakona o područjima od posebne skrbi ne možemo dopustiti', poručuje tajnik Zajednice povratnika Branko Pek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi