OD 1. SRPNJA

Povlače naljepnice koje su naplatili 147.000 kn

28.06.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Prvog dana srpnja, nakon godinu dana neuspješnog policijskog eksperimenta, naljepnice kojima se potvrđuje rok valjanosti tehničkog pregleda vozila ponovno se vraćaju u unutrašnjost vozila, piše Novi list

Isticanje na vanjsku stranu vjetrobranskog stakla pokazalo se zimus nepraktičnim rješenjem, jer mnoge naljepnice nisu izdržale loše vrijeme. Priznala je to u travnju i policija, koja je izmjenom Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, potiho, naljepnice opet vratila u vozilo, no one koji do prvog dana srpnja budu vozili bez vanjske naljepnice, kažnjavat će i dalje s 300 kuna.

U točno godinu dana primjene odredbe policija je 'procesuirala' ukupno 671 vozača, od čega ih je 181 samo upozoreno. To znači da je naplaćeno 490 kazni za neposjedovanje naljepnice i 'uručeno' još 181 upozorenje zbog oštećene naljepnice. To znači da je na neuspješnom eksperimentu vozačima naplaćeno 147.000 kuna.

U slučaju kašnjenja uplate, zajedno sa sudskim troškovima, kazna se mogla popeti i na 800 do tisuću kuna, a ako je dosad po samo jednoj izdanoj naljepnici po vozilu, čija je cijena 8,47 kuna, država godišnje zaradila 12,7 milijuna kuna, to znači da je s, primjerice, 20 posto izgubljenih ili ostruganih naljepnica mogla zaraditi dodatna 2,5 milijuna kuna. Vozačima koji su u ovih godinu dana platili kaznu novac neće biti vraćen.