prvi korak

Povjerenstvo za sukob interesa otvara predmete o Gabrijeli Žalac i Zdravku Mariću

25.03.2019 u 13:20

Bionic
Reading

Zbog slučaja Mercedes, odnosno karata za utkamicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučili je otvoriti predmet o ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac te ministru financija Zdravku Mariću

'Otvorit će se predmet protiv dužnosnice Gabrijele Žalac, razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu navedenog poduzetnika i u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita, a i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke mercedes članovima uže obitelji dužnosnice. U predmetu ćemo utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja', kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Predmet će se, dodala je, otvoriti i u slučaju ministra financija Zdravka Marića. 'Utvrđivat će se povezanost između osobnih odnosa dužnosnika Marića i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika, kao i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju, gdje će se utvrđivati tko je platio troškove ulaznice za utakmicu', rekla je Novaković.

Otvaranje predmeta tek je pred-stepenica u postupanju Povjerenstva. Nakon otvaranja predmeta, Povjerenstvo može ili ne mora odlučiti pokrenuti postupak protiv dužnosnika, a odluči li pokrenuti postupak, u posljednjoj fazi donosi odluku u predmetu, odnosno procjenjuje jesu li prekršene odredbe Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Da će raspravljati o slučaju Mercedes, koji je povezan s Gabrijelom Žalac Povjerenstvo je tportalu potvrdilo još prošli tjedan. Podsjetimo, slučaj je izazvao buru u javnosti nakon što je u dvorištu ministrice viđen luksuzni Mercedes E klase. Prema medijskim napisima, automobil je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollyja, a prema izjavi ministrice koriste ga njezini roditelji na temelju ugovora o najmu.

Povjerenstvo se na današnjem radnom sastanku bavilo i slučajem ministra financija Zdravka Marića, koji je otvorio kroz medijsko istraživanje slučaja Mercedes. Naime, Marić je s poduzetnikom Jollyjem išao na utakmicu nogometne reprezentacije u Rusiji. Marić tvrdi da je kartu za tu utakmicu platio sam, dok je Jolly izjavio da je kao sponzor Hrvatskog nogometnog saveza imao pravo na dvije karte.