JANEZ LENARČIĆ

Povjerenik iz Slovenije predlaže da se Slovenija i RH sudu EU-a obrate zajednički

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2020 21:06
  • Objavljeno 03.02.2020 u 21:06
Janez Lenarčić

Janez Lenarčić

Izvor: Profimedia / Autor: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Povjerenik EK za krizne situacije i civilnu zaštitu Janez Lenarčić predložio je da se Hrvatska i Slovenija zajednički obrate Sudu EU-a u Luksemburgu koji se prošli tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske vezano uz arbitražu.

Lenarčić, bivši veleposlanik Slovenije pri EU u Bruxellesu, smatra da bi se taj spor još uvijek mogao iznijeti pred taj sud ako bi se s time suglasila i Hrvatska.

'Sudu bi se moglo postaviti vrlo jednostavno pitanje: je li arbitražna presuda obvezujuća za obje strane. Slovenija je uvjerena da jest, dok se Hrvatska tome protivi. Neka onda o tome svoje mišljenje da sud', kazao je Lenarčić za STA.

Sud EU-a prošli se tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu, uz ocjenu da je granično pitanje stvar međunarodnog, a ne europskog prava, pa je zato izvan njegove ingerencije, a na tu odluku Slovenija nema mogućnost žalbe jer je ona konačna.

Lenarčič je međutim upozorio da je predsjednik suda EU-a prije skoro dvije godine, još prije nego se Slovenija na tužbu odlučila, u razgovoru za više slovenskih i hrvatskih medija izjavio da Slovenija za tužbu koristi pogrešan mehanizam.

U razgovoru za ljubljanski list Dnevnik predsjednik europskog suda Koen Lenaerts  unaprijed je kazao kako predmet slovenske tužbe nije u domeni europskoga prava kojim se taj sud bavi.

Međutim, upozorio je da bi se postupak mogao voditi prema članku 273. Ugovora o djelovanju Europske unije gdje sud uz pristanak obiju strana može rješavati problem iako se ne tiče prava EU-a, ali je važan za djelovanje EU-a i njenih članica.

Lenaerts je tada rekao da su međusobne tužbe članica EU-a izuzetno rijetke, a kao 'sjajan primjer' kako su neke od članica tim putem riješile svoj bilateralni spor, pa bi to mogle i Slovenija i Hrvatska, naveo je spor Austrije i Njemačke oko financijskih pitanja gdje je tražena interpretacija suda EU-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!