KAKO DO NOVCA

Povećanje PDV-a svađa koalicijske partnere?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.07.2009 20:10
  • Objavljeno 14.07.2009 u 19:51
novac kuna

novac kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Najizdašniji proračunski prihod - porez na potrošnju ili PDV, mogao bi postati predmet prijepora između koalicijskih partnera. I dok je HSS uvjeren da je njegovo povećanje jedini način da se spasi proračun, a bez drastičnih rezova plaća i mirovina, drugi upozoravaju da bi povećanje PDV-a moglo pokrenuti opasnu spiralu rasta cijena i inflacije

Najizdašniji proračunski prihod - porez na potrošnju ili PDV, mogao bi postati predmet prijepora između koalicijskih partnera. I dok je HSS uvjeren da je njegovo povećanje jedini način da se spasi proračun, a bez drastičnih rezova plaća i mirovina, drugi upozoravaju da bi povećanje PDV-a moglo pokrenuti opasnu spiralu rasta cijena i inflacije.

Povećanjem PDV-a četveročlana obitelj bi na mjesec trošila 41 kunu više na prehranu, 6 kuna više za higijenu, 32 kune za stanovanje i po 12 kuna više za odijevanje i obrazovanje, što bi njihove rashode povećalo za 102 kune, tj. 1220 kuna na godinu.

Iako se nagađa da HSS inzistira na PDV-u da bi se osigurao novac za seljake, predsjednik stranke Josip Friščić to pred kamerama odbacuje. Mi naprosto nemamo prostora gdje u ovom proračunu smanjiti 11 milijardi kuna ako ne dirnemo plaće i mirovine. Samo kresanjem rashodne strane bez povećanja prihoda nema sreće ova ili bilo koja vlada, kazao je Friščić za HRT.

U Klubu HDZ-a tema PDV-a navodno se još nije razmatrala. Možda i zato što su mišljenja podijeljena. Goran Marić, predsjednik Odbora za financije i državni proračun (HDZ), smatra da bi taj potez privremeno donio povećanje prihoda u proračunu, ali bi isto tako povećao nelikvidnost.

Autor tog prijedloga, ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić, povećanje PDV-a smatra potpunim promašajem. Smanjivanje porezne baze bilo bi puno veće nego što bi bio prihod od povećanja porezne stope u prvom trenutku, kaže.

Da potrošnju ne treba destimulirati smatra Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca. Osim povećanja nelikvidnosti, kaže, povećanje PDV-a bi dodatno povećalo razliku u odnosu na susjedne zemlje koje ionako već imaju nižu stopu. Dodao je da je rezanje troškova jedino rješenje za Hrvatsku u ovoj situaciji.

Inače, u Sloveniji, Italiji i Austriji PDV je 20 posto, a u BiH i Srbiji još manji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi