UTJEŠNO

'Povećane količine arsena u vodi nisu rezutirale povećanim brojem bolesti'

10.07.2017 u 20:55

Bionic
Reading

Povećane količine arsena u vodi koju su godinama pili mještani Komletinaca, prigradskog naselja grada Otoka, nisu među Komletinčanima rezutirale povećanim brojem bolesti, rečeno je u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća Otoka na kojoj se, među ostalim, raspravljalo i aktivnostima kako bi se Komletincima osigurala zdravstveno ispravna pitka voda.

Predstavljajući rezultate Studije utjecaja aresena i ostalih kemijskih elemenata u vodi za ljudsku potrošnju na stanovništvo Vukovarsko-srijemske županije, uključujući naselje Komletince i grad Otok, Ankica Ilić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) rekla je kako nema podataka koji bi upućivali na povećani pobol i smrtnost od bolesti koje se povezuju s izloženosti arsenu u Komletincima u proteklih 15 godina.

'Incidencija ukupnog raka te raka pluća i mokraćnog mjehura ne razlikuje se od incidencije na razini Republike Hrvatske. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, zloćudnih novotvorina te raka pluća i mokraćnog mjehura također nije viša od očekivane prema podatcima na razini Republike Hrvatske', navodi se u studiji.

Voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama Ivan Kolovrat najavio je da bi za 15-ak dana mještani Komletinaca mogli piti zdravstveno ispravnu vodu iz zdenca na kojem su radovi pri kraju. Dodao je kako se istodobno radi na priključenju Otoka i Komletinaca na regionalni vodovod, što bi trajno riješilo problem s vodom u Komletincima. To bi se, kako je rekao, moglo dogoditi do kraja godine.

Problemi s vodom u Komletincima privukli su pozornost javnosti proljetos, kada su mještani dobili obavijest da voda koju piju nije za piće jer sadržava nedopuštene količine arsena i ostalih štetnih tvari.