POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Potvrđeno: Zoran Milanović odlazi u London na sprovod kraljice Elizabete. Evo tko još ide

13.09.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović nazočit će sprovodu britanske kraljice Elizabete II. u Londonu, potvrđeno je tportalu u Uredu predsjednika. Iz Vlade neće biti nikoga jer su na sprovod pozvani šefovi država, ali iz Banskih dvora potvrđuju da će tamo biti i hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Igor Pokaz

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana idućeg ponedjeljka, 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Očekuje se dolazak brojnih šefova država i vlada iz cijelog svijeta te nekoliko europskih kraljica i kraljeva.

Zasad je poznato da će na sprovod doći talijanski predsjednik Sergio Mattarella i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, potvrđeno je iz njihovih ureda. Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Joe Biden doći sa suprugom Jill. Inače, na sprovod su pozvani samo šefovi država i njihovi supružnici ili partneri, zbog ograničenog prostora u povijesnoj građevini.

Dostojanstvenici će u Westminstersku opatiju putovati u autobusima s pratnjom, a 'zbog strogih sigurnosnih i cestovnih ograničenja' od njih će se tražiti da ne idu svojim privatnim državnim vozilima, navodi se u dokumentima koje je vidio Politico.

I članovi europskih kraljevskih obitelji navodno će doputovati u London na sprovod, uključujući one iz Španjolske, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II. pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinbourghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posljednje počivalište kraljice Elizabete II. bit će u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor.

Kraljica je umrla u četvrtak u dobi od 96 godina. Njezin sin Charles automatski je postao novi britanski kralj.

  • +7
Lijes kraljice Elizabete II stigao u katedralu St. Giles Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot BBC