OMILJENO CVIJEĆE

Mislilo se na svaki detalj: Na kraljičin lijes položen je cvjetni aranžman koji ima posebnu priču

13.09.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon što je 24 sata bio položen u katedrali u Edinburghu, lijes kraljice Elizabete II. tokom dana će biti prebačen u London. Kralj Charles III., prinčevi Anrew i Edward te princeza Anne pridružili su se na desetminutnom bdijenju, dok su građani prolazili pokraj njih kako bi odali počast kraljici

Na tisuće obožavatelja, ali i štovatelja kraljice Elizabete II. došlo je u katedralu u Edinburghu kako bi odali posljednju počast, a tihom bdijenju na 10 su se minuta pridružila i njezina djeca, koje su potom okupljeni građani ispratili pljeskom.

Kraljičin lijes danas bi navečer trebao biti prebačen u London i odvezen u Buckinghamsku palaču, dok bi sutra trebao biti odnesen u zgradu britanskog parlamenta gdje će ostati izložen do pogreba 19. rujna kako bi ga javnost mogla obići.

A osim škotske zastave, koja je položena preko lijesa, na istom se nalazi i aranžman cvijeća s posebnom simbolikom. Naime, svaki cvijet ubran je na za kraljicu najdražem i posebnom mjestu - na imanju Balmorala.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II. pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinbourghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

U aranžmanu su tako svoje mjesto pronašle dalije, cvjetovi slatkog graška, plamenac, bijeli vrijesak i grane bora, a svaki od njih ima posebnu poruku, ali i značenje. Tako dalije simboliziraju nove početke, ljubaznost i milost, dok bijela boja istih predstavlja nevinost, čistoću i novo rođenje. Slatki grašak oduvijek je bio omiljeni kraljičin cvijet, iako simbolizira odlaske i rastanke, ali i zahvalnost.

ANDREW NIJE SRETAN

[FOTO] Razgovor nije djelovao pretjerano ugodno: Što je nakon bdijenja kralj Charles rekao mlađem bratu?

Pogledaj galeriju

Bijeli vrijesak predstavlja ujedinjena srca i duše i simbol je Škotske, a svaki od cvjetova posebno je ubran na obroncima Cairngorma, jednog od najslikovitijih mjesta na kojem je kraljica često provodila vrijeme s princom Philipom, a tamo je nastala i jedna od njezinih omiljenih fotografija koju je objavila nakon Philipove smrti.